Een bezoek aan het Spoorwegmuseum in Utrecht

Uitjes

Een hemel op aarde voor treinliefhebbers

Het Spoorwegmuseum is een geweldig dagje uit voor het hele gezin, vooral voor treinminnende kinderen! Alle attracties zijn gebaseerd op interactieve avonturen en zijn daarom voor iedereen toegankelijk.

Het treinmuseum ligt op korte loopafstand van het centrum van Utrecht. Als u vanuit andere bestemmingen komt, is het gemakkelijk te bereiken met de pendeltrein vanaf Utrecht centraal station, met de bus of parkeer uw auto gewoon voor de ingang. De parkeerplaats kan vrij snel vol raken, dus het kan nodig zijn om in een van de aangrenzende straten te parkeren. Denk er hierbij aan om bij een parkeerautomaat te betalen.

De ingang van het museum zelf is prachtig gerestaureerd en vervoert je terug in de tijd vanaf het moment dat je het gebouw binnenkomt, compleet met kroonluchters en koninklijke wachtkamer. Zodra je aankomt in deze grote open ingang, kun je je tickets kopen bij een traditioneel loket. Vrijwel direct kom je iets tegen wat lijkt op een stapel bagage, kijk je wat dichterbij en zie je op alle hoogtes gaten met verhalen en beelden die door holografische beelden worden verteld. En zo begint je reis…..

Het idee is om je mee te nemen op een reis van het Nederlandse spoorwegnet door de eeuwen heen.

U kunt de koninklijke trein uit het bewind van koningin Juliana bekijken en nog veel meer prachtig onderhouden historische treinen langs het perron van dichtbij bekijken.

Eenmaal binnen in het hoofdgebouw van het museum kun je nog meer treinen uit de tijd verkennen en van daaruit heb je toegang tot de andere attracties die dit juweeltje van een museum te bieden heeft. Of je nu een theatervoorstelling wilt zien waarin de reis van de Orient Express langs Europa en Azië wordt getoond, een 4D-simulator wilt waarin je de treinbestuurder bent of een ritje in een achtbaantrein wilt maken met het hele gezin (buggy’s kan bij de ingang van de rit worden achtergelaten) inclusief geluidseffecten en stoom, wordt u verwend met keuze.

Er is een prachtige wandeling terug in de tijd over de geschiedenis van vakmanschap die door werkplaatsen en dorpen leidt en zijn reis voltooit op een platform met de eerste stoomlocomotief van Nederland ‘De Arend’. zal toestaan, is er audiobegeleiding die u in het Engels kunt meenemen.

Dit zijn slechts enkele van de attracties waar je van binnen van kunt genieten, maar er is nog meer buiten…..

Een vaste favoriet is de Jumbo Express! Dit is een miniatuur Nederlands treintje waar ALLEEN kinderen op mogen (tot hun grote vreugde). Het duurt een korte rit over het buitenterrein en het zou ons verbazen als u niet op een van de gunstig gelegen picknickbanken gaat zitten als ze terugkeren om rit na rit na rit te hebben. In dezelfde buitenruimte vindt u faciliteiten voor picknicks en ook een selectie van glijbanen voor de kinderen om op te spelen en stoom af te blazen (geen woordspeling bedoeld).

Als je je eigen picknick niet hebt meegenomen, dan is er in het hoofdgebouw voldoende horeca keuze en ook kinderstoelen. De restaurantgedeelten hebben open ruimtes voor hen met uitzicht op de vele tentoongestelde treinen, waardoor rusteloze kinderen wat ruimte hebben terwijl u toch een kopje koffie kunt pakken.

Het is de moeite waard om je ogen open te houden voor speciale evenementen in dit museum, aangezien Chuggington en Thomas en zijn vrienden jaarlijks een lang weekend komen, dus deze dagen kunnen inderdaad erg populair zijn. In de kerstvakantie verandert het museum in een winterstation compleet met overdekte ijsbaan.

Al deze opwinding en entertainment is gratis voor kinderen onder de 4 jaar.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Kijk op de website voor actuele openingstijden.