Een dagje Dordrecht

Uitjes

Als je nog niet in de oudste stad van Nederland, Dordrecht, bent geweest, raad ik je ten zeerste aan om er eens heen te gaan. Het heeft niet alleen opmerkelijke historische bezienswaardigheden, maar de oude binnenstad is gemakkelijk te navigeren en je kunt Dordrecht vrij snel bereiken vanuit grote steden als Den Haag, Amsterdam en Rotterdam…

Voor degenen die Dordrecht misschien op een kaart hebben bekeken en een vooroordeel hadden dat het te ver weg was, zoals ik, kan ik je vertellen dat het een misvatting is. Met de trein is Leiden naar Dordrecht slechts 50 minuten, terwijl de reis vanuit Den Haag in minder dan 40 minuten kan worden bereikt. Dus ongeacht het tijdstip van de dag, of het nu vroeg in de ochtend of halverwege de middag is, u kunt Dordrecht en terug in slechts 3 uur bereiken, zodat u voldoende tijd heeft om enkele van de hoogtepunten van Dordrecht te zien.

Als je toevallig in Rotterdam woont of Rotterdam bezoekt, ben je niet alleen met de trein in slechts 13 minuten in Dordrecht, maar heb je ook de mogelijkheid om de meer schilderachtige Waterbus te nemen, die het openbaar vervoer over de waterwegen tussen Dordrecht en Rotterdam verzorgt. Deze reis duurt een uur.

Dordrecht is officieel de oudste opgerichte gemeente van Zuid-Holland. Het kreeg stadsrechten van Willem I in 1220. Het is de 4e grootste stad van Zuid-Holland, met een geschatte bevolking van 118 duizend inwoners in 2011.

Hier zijn enkele bezienswaardigheden in Dordrecht die ik je graag aanraad als je door de stad gaat

Grote Kerk (of ‘grote kerk’)

Ook wel Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk genoemd: gebouwd tussen 1285 en 1470. De toren van de kerk staat op 65m. (ongeveer 20 verdiepingen), dus het is moeilijk te missen op weg naar de stad.

Groothoofdspoort (of ‘hoofdtoegangspoort’)

Een van de oorspronkelijke toegangswegen tot de stad, door de ommuring die het eiland vroeger omsingelde om het te beschermen tegen aanvallen in de middeleeuwen. Als je dit monument nu ziet, kun je je gemakkelijk voorstellen hoe groots dit moet zijn geweest voor boeren en handelaren die naar de stad kwamen. De stenen figuren boven de loopbrug omvatten de Maagd van Dordrecht, verschillende Romeinse iconen en de wapens van de andere Nederlandse steden die deelnamen aan de opstand die leidde tot de 80-jarige oorlog. Dit herkenningspunt wil je absoluut niet missen.

Wolwevershaven

Slechts een van de vele dokken in Dordrecht, maar deze is voor grotere boten en kleine schepen. Veel klassieke gerestaureerde schepen hier, geven een goed beeld van de maritieme geschiedenis en cultuur van Dordrecht. De oversteek van de Wolwevershaven is de klassieke Damiatenbrug.

Dordrecht Stadhuis

Een prachtig onderhouden gebouw oorspronkelijk gebouwd in 1383, met een deel op het land en een deel boven een gracht. Een van de oudste stadhuizen van Nederland.

Bezoek Dordrecht met kinderen

Bij de VV in Dordrechts kan je een stadswandeling (speurtocht) halen speciaal voor gezinnen met kinderen. Deze wandeling brengt je in ongeveer 1,5 uur langs de mooiste plekjes van de oude binnenstad. De kinderen beantwoorden tijdens de wandeling allerlei vragen over de plekken waar ze langskomen. Die wandeling is erg leuk te combineren met een bezoek aan Het Huis van Gijn, waar je tijdens de stadswandeling langs komt. Ook hier is een erg leuke speurtocht voor kinderen te koop.