7 Effecten van YoutubeHijabi’s op de moslimgemeenschap


De video’s van fashion-vloggers zijn op Youtube zeer populair. Moslims kunnen natuurlijk niet achterblijven bij de laatste trends en daarom hebben wij nu de Youtubehijabi’s. Moslima’s die met hun video’s de huizen de moslims binnendringen om vatbare tieners hun versie van de islam en hijaab te leren. Wat zijn daarvan de effecten? Een analyse van Floris Wiersinga.

Disclaimer
Voordat ik aan dit artikel begin wil ik eerst iets duidelijk maken. Ik heb alle begrip voor zusters die bewuster worden en graag zich islamitisch willen kleden. Ook al zijn ze nog niet zo ver, ze zijn er mee bezig. Wij mannen zijn ook niet perfect en ik vraag onze Schepper dan ook om ons allemaal te vergeven voor onze fouten en ons te laten verbeteren.

Dat gezegd hebbende is er echter een groot verschil tussen:

A) Zusters die nog niet de correcte hijaab dragen, dat ook erkennen en hunzelf proberen te verbeteren.

B) Zusters die niet de correcte hijaab dragen, en vervolgens video’s op Youtube zetten en doodleuk zeggen “Dit is hoe je de hijaab moet dragen!”. Deze video’s krijgen miljoenen views en de makers hebben honderdduizenden volgers.

Dit artikel gaat over laatst genoemde groep. Wat voor effecten hebben deze YoutubeHijabi’s op de moslimgemeenschap?

1. Moslima’s in verwarring over correcte hijaab
Het meest voor de hand liggende effect is dat moslima’s verward raken over de correcte hijaab. Met name tieners en bekeerlingen die net in de periode zijn dat ze beginnen met het dragen van de hijaab. Zij krijgen dankzij de YoutubeHijabi’s het beeld dat een turban, waarbij de nek, oren en deel van het haar te zien is, de normale hijaab is.

2. Afbrokkeling van de moslimidentiteit
Een belangrijk aspect van de moslimidentiteit is dat de moslims zichzelf onderscheiden van de niet-moslims. Dit doet de moslim door de manier waarop hij bidt, vast en de kleding die hij of zij draagt. De YoutubeHijabi’s zorgen er qua uiterlijk ervoor dat hun volgelingen steeds minder gaan lijken op moslims en steeds meer gaan lijken op mensen met andere overtuigingen. Een voorbeeld hiervan is wederom de turban wat vooral lijkt op kleding van de Sikh-gemeenschap. Daarnaast is overmatige gebruik van make-up iets waar zelfs de aanhangers van andere godsdiensten zich voor zouden schamen.

3. Marginalisering conservatieve moslima’s
Naast de YoutubeHijabis zijn er ook veel reguliere moslima’s die de correcte hijaab dragen. Dit is de hijaab die eigenlijk de standaard dient te zijn en waarbij de YoutubeHijabi’s de afwijking vormen. Echter gebeurd er het omgekeerde. Doordat de YoutubeHijabi’s via Youtube en tradionele media het meest op de voorgrond treden wordt er een nieuw frame of beeld naar buiten geschetst. De kledingstijl van YoutubeHijabi’s lijkt de norm en de reguliere moslima die zich wel correct kleedt lijkt ineens extreem of radicaal. Hierdoor worden zusters die de correcte hijaab dragen nog verder gemarginaliseerd op school, op het werk en in de samenleving in het algemeen. Het is ironisch dat het juist zoeken van acceptatie van de niet-moslims door middel van YoutubeHijabi’s leidt tot minder acceptatie van de reguliere moslima. Voorstanders van modieuze Youtubehijabi’s hebben het over ‘challenging stereotype’s’. Daarmee zeggen zij dat ‘negatieve vooroordelen’ over moslims bij de niet-moslims op deze manier bestreden worden. Echter lijken deze negatieve vooroordelen alleen maar te worden versterkt.

4. Afname in schaamte
Doordat de YoutubeHijabi’s honderdduizenden volgers hebben en veel kijkers trekken met hun video’s leggen zij nieuwe normen op de islamitische gemeenschap. Een van de doelen van een hijaab in islam is het verbergen van de schoonheid van vrouwen voor vreemdelingen. Omdat de hijaab een religieus voorschrift is, gaat het ook gepaard met de verantwoordelijkheid om zich volgens religieuze normen te gedragen die er gelden voor zowel mannen als vrouwen. Met de opkomst van Youtubehijabi’s wordt het tentoonstellen van je vrouwelijke schoonheid in het openbaar een nieuwe norm. Een hijaab is dan niet meer een religieus voorschrift met een doel, maar slechts een uiting van je culturele identiteit. Daarom zien mensen steeds vaker foto’s en video’s opduiken op sociale media van moslima’s die zich op schaamteloze wijze in het openbaar gedragen terwijl zij ook nog eens een hoofddoek of turban dragen.

5. Afbrokkeling van onze mannelijkheid
Een recentere trend zijn de echtgenoten van Youtubehijabi’s die samen met hun vrouwen in video’s verschijnen. Miljoenen vreemde mannen kunnen op elk moment van de dag kwijlend kijken naar video’s van vrouwen die doorgaans onder een stevige laag make-up zitten. De echtgenoten van deze vrouwen keuren dit goed en verschijnen zelf in deze video’s waarbij ze de meest intieme delen van hun relatie met de kijkers delen. Deze zogenaamde ‘influencers‘ zetten de trend voor een hele generatie waarbij dit soort praktijken de norm worden. Hoe kunnen we verwachten dat de nieuwe moslimleiders uit deze generatie “mannen” opstaan?

6. Moslims worden mikpunt van spotternij
Een reden achter het maken van hijaab tutorials kan zijn dat men ervoor wilt zorgen dat moslima’s meer trots, eer en respect krijgen in de samenleving. De hijaab tutorials lijken echter averechts te werken. De video’s leiden echter juist tot gelach en gespot vanuit de hoek van de niet-moslims. Zij zien namelijk dat de videomakers het hebben over schaamte en bescheidenheid (modesty), maar dat zij middels hun kleding en make-up er zelfs nog schaamtelozer bij lopen dan de gemiddelde niet-moslim. Het leidt ook tot onbegrip. Een niet-moslim op facebook vroeg zich dan ook af. Moslima’s dragen strakke kleren, maar bedekken hun haren. Dus hun haren mag je niet zien, maar hun lichaamsvormen wel?

7. Minder waarde hechten aan islamitische kennis
Een andere zorgwekkende trend onder de Youtubehijabi’s zijn de Q&A sessies. De vaak jonge kijkers kunnen (live) vragen opsturen naar de Youtubehijabi’s. Deze youtubers schudden dan in hun video’s, vaak samen met hun echtgenotes, ter plekke een fatawa’s uit de mouw. Hebben zij wel de kennis om lukraak aan eenieder advies te geven over de meest precaire zaken via Youtube? Men zou er zeker een aantal vraagtekens bij kunnen zetten.

Conclusie
Al met al blijkt dat goedbedoelde Hijaab tutorials leiden tot onwenselijke resultaten:

Video’s die moslima’s uitleg zouden moeten geven over de hijaab leiden alleen maar tot meer verwarring over de correcte hijaab.

Video’s die onze moslimidentiteit een boost zouden moeten geven zorgen ervoor dat moslima’s op vrouwelijke sikhs gaan lijken.

Video’s die zouden moeten leiden tot bredere acceptatie van moslima’s leiden juist tot een verdere marginalisering van de reguliere moslima.

Youtubehijabi’s die hoopten op meer respect van de maatschappij worden door hun video’s het mikpunt van spotternij.

Wat kunnen wij moslims hier tegen doen? Indien wij volgers zijn van deze YoutubeHijabi’s dan kunnen wij ze minder populair maken door ze te ontvolgen op alle social media platforms. Daarnaast dienen wij onze naasten en de YoutubeHijabi’s te waarschuwen tegen de negatieve gevolgen van deze zorgwekkende trend.

 

Bijvoorbeeld door het delen van dit artikel.

Foto: Alexandre Vanier.