Het boerkaprobleem


Toen ik vandaag de deur uitliep en al die vrouwen zag (of beter: niet zag) lopen met hun gezichtsbedekkende kleding, dacht ik: “Het loopt de spuigaten uit met dat boerkaprobleem hier in Nederland. Dit moet stoppen.”

Dit scenario zal niemand in Nederland ooit overkomen zijn. Sterker nog: het percentage Nederlanders dat daadwerkelijk wel eens een vrouw met gezichtsbedekking in hun wijk tegenkwam is waarschijnlijk nihil.

Boerkawet

We hebben een boerkaprobleem. Het probleem is dat we een wet klaar hebben liggen die het dragen van gezichtsbedekking in de openbare ruimte (gedeeltelijk) verbiedt. Maar waarom, als er praktisch niemand is die zoiets draagt? En waarom, als de vrouwen die dit dragen helemaal geen bedreiging voor de maatschappij vormen? Waarom willen we een wet waarin de overheid de vrijheid van kledingkeuze bij vrouwen beperkt? Nederland is toch een vrij land? Waarom willen we dan een kledingwet voor vrouwen die ons op een lijn zet met Iran, de Taliban en ISIS?

De wet is nog niet in werking gegaan, maar er is al een discussie over de handhaving gaande. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, liet zich ontvallen dat de handhaving van het ‘boerkaverbod’ wat haar betreft geen prioriteit zou krijgen. Burgemeesters van Rotterdam en Utrecht denken er hetzelfde over. Minister van Binnenlandse Zaken Ollongren zegt dat de wet voorlopig nog niet ingaat. Op z’n vroegst in juli 2019. Als het tenminste gelukt is om de gesprekken er over af te ronden.

Jullie gaan zien

Maar Minister President Rutte laat dreigend weten: “Laten we de wet eerst maar eens invoeren. Dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt.” Hoe gaan de grote steden dat zien dan, Mark Rutte? Moeten we gaan zoeken naar die vrouwen? Gaan ‘brave burgers’ de politie bellen als ze een vrouw zien met gezichtsbedekking? Gaan we posten bij hun woning? Komt er een meldpunt? Mogen vrouwen eigenlijk nog wel in een muts met warme sjaal duiken bij kou van de Nederlandse overheid? Of gezichtsbedekkende make-up?

Over gezichtsbedekkende make-up gesproken: mogen mensen nog wel in het openbaar rondlopen als egaal geschminkte zwarte Piet? Of als zombie tijdens Halloween? En clowns?

“Het recht op vrijheid van meningsuiting garandeert dat mensen in beginsel vrij zijn te kiezen wat zij dragen – én wat niet. Amnesty International is tegen beboeting of bestraffing van dragers van gezichtssluiers. Immers: daarmee worden ook vrouwen gestraft die geheel vrijwillig sluiers dragen. En vrouwen die gedwongen een boerka dragen komen erdoor mogelijk in een (nog) groter isolement, terwijl ‘binnenskamers’ de onderdrukking doorgaat.”

– Amnesty International (bron)

Boerka?

Alle moslims en hun vrienden weten het al, maar wat vrouwen dragen in Nederland is zelden een boerka.