4 eigenschappen die je moet hebben om een vrouw te kunnen vinden


Vandaag lanceren wij de nieuwste rubriek van Hollandistan met een onderwerp waar we nooit genoeg over kunnen praten. Het huwelijk is een onderwerp dat ook onze redacteurs volop bezig houdt. Daarom hebben wij onlangs intensieve gesprekken gevoerd met verschillende mensen om meer te weten te komen over het huwelijksleven van jonge moslims in Nederland. In Rubriek ‘leven’ zullen we voortaan regelmatig schrijven over liefde, huwelijk, relaties en lifestyle.

Millennials zijn veel creatiever in het zoeken naar geschikte huwelijkspartners dan de voorgaande generaties. Tegenwoordig is het niet meer dan normaal om online op zoek te gaan naar een levenspartner. Ook moslims van de generatie y zoeken steeds vaker online. Afgelopen jaren zijn wereldwijd tientallen websites, facebookpagina’s en groepen speciaal opgericht voor vrijgezelle moslims. Ondanks de recente ontwikkelingen zijn er nog altijd veel vrijgezellen die niemand kunnen vinden. Anderen die wel een partner hebben gevonden, houden het niet lang vol en scheiden binnen de kortste keren. De redactie heeft verschillende ervaringsdeskundigen gesproken om te achterhalen wat de oorzaak is van dit probleem. Uit de gesprekken is gebleken dat een mismatch van verwachtingen als het grootste probleem wordt gezien.

Vrouwen hebben verwachtingen van mannen die je niet zo makkelijk even kunt googelen. De ouders zijn van een andere generatie en begrijpen de jeugd van tegenwoordig niet. Je kunt daarom niet verwachten dat je ouders je kunnen vertellen wat de vrouwen tegenwoordig zoeken in een man. De imams in de moskee kunnen wel veel vertellen over idealen maar in de praktijk valt het niet mee om volgens die idealen te leven. Als gevolg zijn er mannen en vrouwen die dolgraag willen trouwen maar nog altijd eenzaam zijn.

Een mismatch van verwachtingen komt aan beide kanten voor. Zowel mannen als vrouwen hebben vaak verwachtingen van potentiële partners die niet realistisch zijn. Mannen hebben vaak verkeerde verwachtingen, maar wat nog veel erger is: zij weten niet wat vrouwen van ze willen. Uit diverse gesprekken tussen moslimmannen is gebleken dat er nog veel onduidelijkheid bestaat bij mannen die nog niet getrouwd zijn. Vooral mannen die op zoek zijn naar praktiserende moslima’s hebben vaak geen idee waar zij zelf aan moeten voldoen. De mannen zoeken naar overeenkomsten zoals  de wens om een conservatief en traditioneel islamitisch gezin te willen stichten. Veel jongeren leggen daarom de nadruk op het volgen van alle islamitische voorschriften en melden zich aan bij opleidingen en cursussen om hun kennis over het geloof te vergroten. De focus op religieuze zaken zorgt ervoor dat veel jonge mannen vergeten dat er andere eisen en verwachtingen zijn waar zij aan moeten voldoen.

Een aantal ervaringsdeskundigen die met de redacteurs hebben gesproken noemen vier eigenschappen die veel jonge mannen niet hebben en daardoor niemand kunnen vinden. Dit zijn eigenschappen die tegenwoordig vaak niet besproken worden maar wel cruciaal zijn bij de zoektocht naar een vrouw.

Werk
In de islam is er een normatieve rollenverdeling tussen mannen en vrouwen. Dat betekent dat mannen ten alle tijden de vrouwen moeten kunnen onderhouden. Tegenwoordig zijn er steeds meer islamitische gezinnen waar de vrouwen ook banen hebben en carrières nastreven. Daardoor zijn zij financieel niet afhankelijk van de mannen in hun familie. Toch vinden vrouwen het belangrijk als een man ook een baan heeft. Het hebben van een baan of een bijbaan naast een fulltime studie is niet noodzakelijk om een bescheiden huwelijksfeestje te hebben en samen te gaan wonen. Daardoor denken veel mannen dat zij niet eerst een baan hoeven te hebben om te kunnen trouwen. Het gevolg is dat er veel mannen zijn die al meer dan een jaar werkloos zijn terwijl ze actief op zoek zijn naar een vrouw. Mannen die geen werk hebben geven een verkeerd signaal af aan vrouwen waardoor hun kansen aanzienlijk kleiner worden. Vooral vrouwen die een opleiding hebben gevolgd en zelf een baan hebben zijn minder geïnteresseerd in mannen die werkloos zijn.

Eigen woning
De situatie in de woningmarkt is nog altijd heel erg ongunstig voor jongeren. Veel jonge moslimmannen die nog bij hun ouders of familieleden en kennissen wonen blijven zoeken naar een vrouw. Vrouwen die studeren en werken hebben meer ruimte en privacy nodig en daarom is het niet realistisch om te verwachten dat een vrouw na haar huwelijk een woning gaat delen. Het is daarom verstandiger om eerst een eigen woning te hebben of te huren voordat je op zoek gaat naar een vrouw.

Internetgedrag
Veel millennials zijn opgegroeid in het tijdperk van computers, videospelletjes en social media. Daardoor besteden zij veel tijd online en verwaarlozen zij interpersoonlijke relaties. Vooral jonge mannen vergeten hoeveel tijd zij dagelijks online doorbrengen en steeds minder aandacht geven aan hun offline leven. Hierdoor worden hun sociale vaardigheden en communicatievaardigheden niet optimaal ontwikkeld. Daarnaast kunnen ze een ongezonde gameverslaving of facebook-verslaving hebben waar zij zelf niet van bewust zijn. Het is daarom raadzaam om eerst het eigen internet- en computergedrag te analyseren en te laten onderzoeken door een expert voordat de mannen op zoek gaan naar een vrouw.

Zelfbeheersing
Als laatst noemen de ervaringsdeskundigen zelfbeheersing. Uit verschillende gesprekken blijkt dat veel millennials moeite hebben om hun emoties en gevoelens te beheersen. Ze zijn vaak veel gevoeliger en daardoor onvoorspelbaar in hun gedrag. Vooral mannen kunnen hierdoor hun relaties met andere mensen snel verbreken. Vrouwen die gescheiden zijn klagen over jonge moslimmannen die te weinig geduld en incasseringsvermogen hebben. Ze laten vaak hun emoties hun vrije gang gaan daar waar zij juist kalmer dienen te reageren. Slechte sociale vaardigheden en weinig aandacht voor zelfbeheersing in omgang met anderen vormen een van de grootste redenen voor scheidingen onder moslimjongeren.

Het goede nieuws is dat al deze vier eigenschappen zaken zijn die mannen zelf kunnen leren. In extreme gevallen kan er professionele hulp nodig zijn, maar in de praktijk is gebleken dat veel mannen die tijdig bewust zijn geworden van deze zaken geslaagd zijn om aanpassingen aan te brengen aan hunzelf.

Afgezien van de vier genoemde eigenschappen zijn er nog veel andere aspecten waar mannen rekening mee moeten houden. De ervaringsdeskundigen die met de redactie hebben gesproken adviseren ook om meer boeken te lezen, met getrouwde volwassen mannen en vrouwen te praten over het huwelijk en zelfkritischer te worden.