Misleidende kop in The Sun krenkt Britse Moslims


Door: Majid Tahir

Het Britse roddelblad The Sun beweert op haar voorpagina dat één op de vijf moslims sympathie heeft voor jihadisten. De tabloid baseert zich op een opiniepeiling die vorige week is afgenomen. Volgens critici is niet alleen de kop misleidend, ook de opiniepeiling blijkt een prutswerk te zijn.

Maandag heeft de voorpagina veel stof doen opwaaien vanwege de sensationele kop. Er is namelijk een recordaantal klachten binnengekomen over de wijze hoe moslims worden neergezet als sympathisanten van terrorisme. De opiniepeiling werd na de aanslagen in Parijs gehouden om te kijken hoe de Britse moslims over terrorisme denken.

De peiling bestond slechts uit stellingen waar met eens of oneens kon worden geantwoord en jihadisten of terroristen zijn er niet eens genoemd. Slechts 5 procent van de ondervraagden was het eens met de volgende stelling: ‘Ik heb veel sympathie met jonge moslims die de Verenigd Koninkrijk verlaten om te strijden in Syrië.’ Dat is vrij laag vergeleken met een peiling van Sky News waaruit blijkt dat bijna een derde van Britse niet-moslims ook sympathie hebben voor moslims die in Syrië zijn gaan strijden.

Uit de peiling van The Sun blijkt verder dat 71,5 procent van Britse moslims geen sympathie hebben voor de jonge moslims die in Syrië willen vechten. Een belangrijk gegeven die door het roddelblad is genegeerd.

Als reactie op de absurde kop van The Sun is een ludieke actie spontaan begonnen op social media met . De hashtag is in de nacht van 23/24 november trending topic op twitter.