De duistere kant van bekende Moslims op YouTube


Wie bekende moslims op YouTube kent zal dit ongetwijfeld hebben opgemerkt. Zij beginnen met video’s met islam-gerelateerde thema’s en naar mate zij meer volgers krijgen worden hun video’s steeds minder islamitisch verantwoord. Floris Wieringa meent een verklaring te hebben voor deze ontwikkeling.

Veel MoslimYoutubers zijn begonnen met filmpjes over het gebed, over moslimouders of over de ramadan. Naar de buitenwereld laten zij een plaatje zien van praktiserende moslims waar hun moslimdoelgroep aan kan relateren. In werkelijkheid wordt de moslimidentiteit en de moslimdoelgroep slechts gebruikt als opstapje om de mainstream binnen te komen.  Dit is overigens geen loze beschuldiging of een aanname, maar dit wordt in meer of mindere mate toegegeven door de MoslimYoutubers zelf in de interviews die zij hebben gegeven. We nemen twee MoslimYoutubers als voorbeeld.

FouseyTube

Fouseytube is een bekende MoslimYoutuber die was begonnen met islam-gerelateerde content gericht op de moslimgemeenschap. In de afgelopen jaren is hij van koers veranderd. Hij richtte zich steeds meer op het grotere, niet-islamitisch publiek. Hij liet tatoeages zetten, maakte video’s samen met zijn vriendin en video’s met softdrugs. Wat was er gebeurd? Heeft de roem hem veranderd? Of was hij vanaf het begin al zo en hield hij het verborgen? FouseyTube geeft hierop antwoord in een interview:

This year I can finally say I started being me. People think that i changed and thats why I am… This is what’s really happening and you guys getting an exclusive here. All this stuf that i’m showing that i’m doing now? I was doing when I made those muslim videos. I drink. I smoke. I did all of that. I just hid it. And i made myself look like a saint.

(…) Now at 26 i am showing people. You know what? (whispers) I drink. I smoke. I have a tattoo. I curse. I do this. I do that. So to THEM it’s like “who is this guy? Oh my God! This guy is changed. Fame!”

What’s really happening is though, I am living a more authentic version of myself – FouseyTube in een interview met “The apartment with Asif & Baluch”

Hij was dus altijd al zo. Hij dronk en hij gebruikte softdrugs. Alleen hield hij het verborgen toen hij islam-gerelateerde video’s maakte. Nu hij zich richt op het grotere publiek kan hij zichzelf zijn. Het grote publiek is namelijk niet-islamitisch dus die vinden dat niet erg. Sterker nog, dit is wellicht wat zij graag willen zien. Geldt dit alleen voor FouseyTube? Of valt er hier een patroon te ontdekken?

Adam Saleh

Adam Saleh was ook begonnen met content gericht op moslims. Hij maakte filmpjes over bidden op straat en dat hij in de moskee was. Nu maakt hij muziekvideo’s met schaarsgeklede vrouwen. De details van deze muziekvideo zal ik jullie besparen. Net als FouseyTube zegt hij dat hij eigenlijk altijd al zo was.

Your early material on youtube targeted young muslims specifically. Do you at all wish you hadn’t targeted muslims? Because is it harder to break that mould now?
Adam Saleh: Nahh, I don’t regret anything at all, like.. When I started Youtube I did mention being a young muslim and going through bullying. But the way I am right now. The way I am you know doing music right now doing musicvideo’s. That’s how i’ve always been even before Youtube. – Adam Salah in een interview met de BBC

Ook toen hij content maakte wat gericht was op moslims was hij zoals hij nu is. Het moslimpubliek heeft hem bekend gemaakt. Nu hij een aantal niveau’s hoger is qua bekendheid heeft hij de moslims niet meer nodig en richt hij zich met niet-islamitische content op het grotere publiek. Als hij vanaf het begin dit soort content had uitgebracht dan hadden de moslims hem niet zo bekend gemaakt.

Tegenwoordig maakt Adam Saleh zeer dubieuze content. Niet alleen muziekvideos met zeer schaarsgeklede vrouwen, maar ook veel bloederige content. Van pranks met clowns met kettingzagen tot pranks waarin hij doet alsof hij zijn eigen arm eraf hakt. Ook zijn kleine broertje en zusjes worden meegesleurd in zijn video’s waarin hij doet alsof hun been of vinger wordt afgehakt. Voelen dit soort MoslimYoutubers dan geen verantwoordelijkheid tegenover hun jonge moslimpubliek? Adam Saleh geeft hierop antwoord in hetzelfde BBC-interview:

Interviewer: Can you see why some people might assume you have the responsibility to maybe maintain a certain image of what a young muslim is?
Can you see why, because your fanbase is so young, could you see why some people might assume that you should maintain that image?
Adam Saleh: A lot of people they seen a lot of my video’s that blew up you know where like islamic video’s and I didn’t even know it would like blow up out there
I can see why they think I need a responsibility to hold but the thing is. I’m me and i’m always been the same person.

Onze moslimjeugd volgen deze MoslimYoutubers en zij voelen geen verantwoordelijkheid. Niet ten opzichte van de moslims in deze wereld, maar ook niet tegen opzichte van de verantwoording die zij in het Hiernamaals moeten afleggen. Zo gaat Adam Saleh verder in het zelfde interview:

Adam Saleh: People say you need to know what you going to say on the Day of Judgement! The Day of Judgement is gonna be me there, not you. So they should focus on… Everyone sins in their own way you know… So they should focus on what they sinning what they are doing. I am focussing on what i’m doing. My musicvideo my song that i have i am not killing anyone i am not hurting anyone i am not abusing anyone. I am there to explain.. to vibe out. I am not feeling i am doing anything wrong.

Hij begrijpt dat men denkt dat hij een verantwoordelijkheid naar zijn jonge fans heeft om uit te dragen wat een jonge moslim is. Echter geeft Adam Saleh aan dat hij altijd al zo was. Hij wou altijd al dit soort afschuwelijk content maken of hij maakte het al. Hij heeft gewacht met publiceren totdat hij groot genoeg was geworden en hij het moslimpubliek niet meer nodig had. Sterker nog, het moslimpubliek heeft hele andere behoeftes dan het grote publiek waardoor het moslimpubliek zelfs een kritische “lastpost” kan vormen voor dit soort Youtubers.

Adam Saleh geeft aan dat hij niet eens voelt alsof hij iets slechts doet met de decadente video’s waarmee hij de jeugd verziekt. Wat betreft het Hiernamaals is zijn visie kort gezegd leef en laat leven. Over mensen die hem adviseren en zeggen dat hij geen excuses heeft op de Dag des Oordeels zegt Adam Saleh dat hij er gaat staan (op die Dag) en niet zij. En dat mensen die hem adviseren dus op hunzelf moeten letten in plaats van hem.

De realiteit is dat Adam Saleh niet alleen staat op de Dag des Oordeels. Hij en zijn miljoenen volgers, moslim en niet-moslim, zullen dat meemaken. De video’s van Adam Saleh zijn niet alleen zijn privézaak. De video’s van MoslimYoutubers hebben een grote negatieve impact op de moslimgemeenschap en de mensheid in het algemeen. Adam Saleh geeft aan dat hij niemand doodmaakt of pijn doet, maar doet hij ouders van dwalende kinderen geen pijn?

Hij oefent negatieve invloed uit op miljoenen (moslim)jongeren. Zijn het niet de YoutubeHijabi’s (zie YoutubeHijabi’s artikel) die onze kleine zustertjes indoctrineren, dan zijn het wel hun “mannelijke” equivalenten die ze manipuleren. Daardoor is het ook een publiek en maatschappelijk probleem en niet een probleem in de privésfeer

Conclusie
Wij moslims moeten wakker en bewust worden. Wij moeten onszelf niet laten gebruiken als springplank voor mensen om mainstream artiesten te worden. Daarnaast dienen wij ons te realiseren dat islam-gerelateerde content niet gelijk staat aan islamitische content. Zo zijn veel MoslimYoutubers begonnen met video’s waar lacherig werd gedaan over aspecten van ons geloof en in sommige gevallen werd er zelfs mee gespot. Wij hadden dit soort Youtubers al vanaf het begin niet moeten helpen om bekend te worden.

Wat betreft hun invloed, de MoslimYoutubers hebben een enorme negatieve impact op de moslimjeugd. Het is aan ons om educatieve video’s aan de jeugd te bieden met de daadwerkelijke islamitische rolmodellen. Voorbeelden hiervan zijn de Profeten en de Metgezellen.

Foto: pixabay