Neppe Al-Qaeda video’s in Irak betaald door Amerika voor propagandadoelen 


Tijdens de Amerikaanse bezetting van Irak werd je gauw voor complot denker aangezien als je vond dat sommige jihadistische video’s nep waren. Uit een onderzoek van Bureau of Investigative Journalism blijkt dat je misschien toch gelijk had.

De Amerikaanse Ministerie van Defensie gaf een controversiële Britse PR bureau een half miljard dollar om neppe filmpjes te maken over de oorlog in Irak, schrijft The Daily Beast. Dat blijkt namelijk uit een onderzoek die is uitgevoerd door Crofton Black en Abigail Fielding-Smith van Bureau of Investigative Journalism.

De Britse PR van Bell Pottinger maakte neppe nieuwsvideo’s en jihadistische propaganda video’s die als beet werden gebruikt door de Amerikanen. Mensen die deze filmpjes gingen bekijken werden vervolgens in de gaten gehouden.

Pottinger werkte volgens zijn medewerkers samen met Pentagon en de CIA. Zijn video’s werden gekeurd door de beruchte generaal David Patreaus die verantwoordelijk was voor de oorlog in Irak en later ook in Afghanistan.

De voormalige medewerkers van het PR bureau zijn geïnterviewd over hun werk. Een video van deze interviews is te zien op de site van Daily Beast.