Nieuwsuur vergoelijkt dictator Assad


De Nederlandse staatsomroep heeft een gesprek uitgezonden met de dictator van Syrië. In het actualiteitenprogramma Nieuwsuur kreeg de massamoordenaar gratis zendtijd om zichzelf en zijn regime ongestoord te promoten.

De staatsomroep die gefinancierd wordt met publieke middelen heeft 22 minuten zendtijd gratis aan een dictator gegeven die honderden duizenden burgers heeft gedood. Het moest een interview worden maar het leek meer op een één-tweetje waar de verslaggever, Tom Kleijn voorzetjes gaf aan de kindermoordenaar. Achteraf zei Kleijn dat hij het gesprek met Assad leuk heeft gevonden. Het feit dat hij instemmend aan het meeknikken was terwijl Assad alle rapporten over zijn bewind wegzette als bevooroordeeld omschrijft de verslaggever als ‘gewoon zakelijk houden’.

Volgens Kleijn moest Nieuwsuur veel moeite doen om het vertrouwen van Assad te winnen voordat hij kon worden geïnterviewd. Opmerkelijk, want de Nederlandse staatsomroep heeft de dictator een gunst gedaan om hem gratis podium te verschaffen zodat hij miljoenen Europeanen kon toe spreken. Hij kreeg nauwelijks kritische vragen en de verslaggever heeft geen moeite gedaan om hem te confronteren met zijn leugens. In tegendeel, Kleijn was juist heel erg begripvol en liet zich de les voorlezen over democratie en integratie van minderheden in Nederland.

Ook de timing van het interview is geen toeval. Kort na de aanslagen in Parijs is er in heel Europa steeds minder kritiek op Assad in de media. De politici proberen toenadering te zoeken met het regime die ze jarenlang als ondemocratisch en niet legitiem hebben weggezet. De staatsoproep in ons kleine kikkerlandje draagt ook haar steentje bij door mee te helpen aan een imagoverbetering van een schurk. Zo kan er meer draagvlak worden gecreëerd voor verzoening tussen het Westen en de dictator van Syrië.

interview president Assad of Syria

Watch the full interview with president Assad of Syria (Dutch subtitles)

Geplaatst door Nieuwsuur op Vrijdag 18 december 2015