Özcan Akyol noemt anti-Zwarte Piet activisten ‘bloeddorstig en militant’


Een columnist van Turkse afkomst zegt dat de vreedzame tegenstanders van Zwarte Piet op militante wijze de intocht van Sinterklaas hebben verstoord 5 jaar geleden. Daarmee doelt hij op mensen die bij de intocht een T-shirt aan hadden met daarop een anti-Zwarte Piet print. 

Özcan Akyol is een ex-crimineel en fraudeur die na zijn gevangenschap carrière heeft gemaakt als schrijver. Hij is daarnaast ook actief als columnist voor het Algemeen Dagblad waar hij Turkse gemeenschap vaak bekritiseert. Naast zijn anti-Turkse columns schrijft hij geregeld ook over andere onderwerpen waarin hij als een proxy racistische opvattingen over minderheden de wereld in helpt. 

Deze week was er weer veel ophef vanwege de bedreigingen aan het adres van de Kinderombudsvrouw nadat zij een rapport heeft uitgebracht over Zwarte Piet. 

Akyol omschrijft in zijn column hoe de spanningen rondom Zwarte Piet zijn begonnen. De vreedzame actievoerders noemt hij militant en bloeddorstig. Dit terwijl er videobeelden zijn van hoe anti-Zwarte Piet activisten fysiek zijn aangevallen door de politie voor het dragen van T-shirts tijdens de Sinterklaasintocht. 

Op twitter hebben veel mensen boos gereageerd op de column van Akyol. Dit is niet de eerste keer dat de columnist in opspraak komt. Ook zijn anti-Turkse stukken hebben in het verleden voor veel boze reacties gezorgd binnen de Turkse gemeenschap.