Zo racistisch en hypocriet is Nederland: casus Silvana Simons vs Ebru Umar


Nederland van Ebru Umar is niet het land van Sylvana Simons. Als een vrouw van migrantenafkomst het aandurft om zich kritisch te uiten, dan wordt zij op schouders gedragen als het doelwit van haar kritiek moslims en andere mensen met kleur zijn. Zodra je kritiek hebt op de witte Nederlanders, dan is dit land niet meer zo vrij en tolerant.

Nederland was in rep en roer afgelopen zomer. Heldin van vrijheid van meningsuiting werd gevangen genomen door Turkije vanwege het beledigen van een staatshoofd. Iets wat ook in Nederland strafbaar is. Politici stonden te springen om de media toe spreken over hoe verschrikkelijk zij het vinden dat Ebru Umar beroofd is van haar vrijheid in Turkije. Heel links en rechts Nederland was erover eens: Ebru Umar moet zo snel mogelijk vrijkomen zodat zij verder kan gaan met schrijven van haar racistische en discriminerende columns en tweets.

Ebru Umar
kut-marokkanenminder

Want Nederland is het land waar je ongestraft en zonder consequenties alles ten alle tijden mag zeggen. Geen politicus of opiniemaker die je zal bekritiseren op je toon en de wijze hoe je uitdrukt. Ook al juich je een gewelddadige staatsgreep met honderden slachtoffers toe en doe je aan victim blaming als een journalist in Turkije wordt opgepakt, niemand van de elite (media en politiek) die je daarop zal aanspreken. Je mag ook lekker racistisch zijn of discrimineren want, he! Je bent zelf bruin dus dan is het geen racisme. Typisch geval van proxy racisme. Boze Turken en erdofielen die geen sympathie hebben met Ebru Umar zijn volgens die zelfde elite niet geintegreerd en daarom een probleem voor de Nederlandse samenleving.

Sylvana Simons
Denk je als zwarte vrouw dat je ook vrijuit mag zeggen en doen wat jij wil door je kritiek te richten op de witte Nederlanders dan wordt je bedreigd. De bedreigers worden dan niet gekwalificeerd als slecht geintegreerd. Nee, dan probeert men ze te begrijpen, niet veroordelen. Het kan natuurlijk nooit aan hen zelf liggen. De oorzaak moet bij Sylvana Simons zelf worden gezocht. Start je een haatcampagne tegen Sylvana, dan krijg je positief media-aandacht. De vrouw met een mening heeft alle haat over zichzelf afgeroepen. Sterker nog, er wordt gesuggereerd dat je zelf alles in scene hebt gezet voor publiciteit. Jan en alleman mag in de zogenaamde kwaliteitskranten zich uitspreken over je persoonlijkheid en karakter. Als de buitenlandse media het opmerkt, dan maakt Nederland zich zorgen over tolerante imago in buitenland, niet om het racisme zelf. ebru-umar-politici

‘Zielepiet’
De twee totaal tegenstrijdige reacties op twee gekleurde vrouwen in Nederland maken het voor alle minderheden duidelijk. Nederland is vrij en tolerant zolang je met de witte meerderheid en de hypocriete elite eens bent. Zelfs als de elite vanwege externe druk zich moet uitspreken tegen de hetze, dan is dat op uiterst doordachte en slinkse wijze. Mark Rutte gebruikt de term ‘zielepiet’ om het probleem te bagatelliseren en toch het gebruik van Zwarte Piet als een racistisch instrument in stand te houden.

Sylvana Simons heeft zich niet schuldig gemaakt aan racisme of discriminatie en is beschaafd en respectvol tegenover mensen waar zij niet mee eens is. Iets wat je over Ebru Umar niet kan zeggen. Toch kan Simons niet rekenen op zelfde steun en sympathie. Als een niet-witte persoon met een andere cultuur en overtuiging dan de witte meerderheid kun je maar één conclusie trekken. Nederland is niet tolerant en dat komt door racisme en hypocrisie. Wil je toch iets bereiken in Nederland, dan moet je jezelf laten gebruiken als een instrument voor proxy racisme net als Ebru Umar.