Wapens gebruikt tijdens aanslagen in Parijs waren van een Amerikaanse wapenhandelaar


De wapens die door de terroristen tijdens de aanslagen in Parijs zijn gebruikt waren afkomstig uit Florida, meldt Palm Beach Post. De wapenhandelaar in Delray blijkt in verleden ook betrokken te zijn geweest bij illegale wapenverkoop aan Iran.

De Franse onderzoekers vroegen de Servische producent van de M92‘s aan wie de wapens waren verkocht. Volgens Zastava zijn de wapens met die serienummers in 2013 geleverd aan Century International Arms. Het Amerikaans bedrijf is door journalisten benaderd voor commentaar, maar het bestuur en personeel zijn niet bereid om te praten.

In 2011 was het bedrijf ook al in opspraak vanwege illegale handel in wapens. Uit onderzoek van Palm Beach Post blijkt dat een bemiddelaar van het bedrijf, Ori Zoller zaken heeft gedaan met mensen die gelinkt zijn aan Al Qaeda. De bemiddelaar is ondanks zijn verleden nog altijd actief in de wapenhandel.

In verdere verleden, in 1986 was Century International Arms betrokken bij Iran-Contra schandaal. Het bedrijf heeft in opdracht van president Reagen wapens aan Iran verkocht. Dat land mocht vanwege sancties geen wapens kopen tijdens de oorlog met Irak. In Libanon hadden militanten die banden hadden met het Iraanse regime een aantal Amerikanen gegijzeld. Om de gegijzelde Amerikanen vrij te krijgen zijn er wapens via Israël aan Iran verkocht.

De producent van de wapens die de terroristen hebben gebruikt wil niet verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslagen. Zastava heeft alle documentaties waaruit blijkt dat de wapens aan de Amerikanen zijn verkocht beschikbaar gesteld aan de onderzoekers. De koper van de wapens is ondanks een controversiële verleden nog altijd actief in de wapenhandel. De directie negeert de media simpelweg door hun duren in Delray Beach gesloten te houden voor iedereen.