Amerikaanse prediker wordt vals beschuldigd van grof taalgebruik


Een islamitische prediker uit de Amerikaanse staat Michigan zou een journalist hebben uitgescholden en beledigd. Diverse Britse media hebben daarover bericht maar uit recent opgedoken videobeelden blijkt daar niets van te kloppen.

Van oorsprong Palestijnse prediker Ahmad Musa Jibril staat al jaren onder toezicht van veiligheidsdiensten. Hij wordt in verband gebracht met jihadisten die naar Syrië zijn afgereisd. Daardoor krijgt hij vaak negatieve media-aandacht. Zo ook recent toen dagblagen The Sun, The Telegraph en The Mirror schreven over een grove scheldpartij. Jibril zou een journalist hebben onderworpen aan een kannonade van allerlei vieze termen.

Camerabeelden
Kort na de nieuwsberichten verscheen er een video van de aanvaring die de prediker had met de journalist. Uit de camerabeelden blijkt niet dat Jibril heeft gescholden.

https://www.facebook.com/zahidabuhudhayfah/videos/vb.100007820568101/1940585929545407/?type=2&video_source=user_video_tab

Youtube lezingen
Sinds het begin van de oorlog in Syrië is Ahmed Musa Jibril negatief onder aandacht gekomen omdat jongeren die afgereisd zijn naar dat gebied zijn video’s zouden hebben bekeken. Zijn theologische lessen zijn voornamelijk te vinden op Youtube. Volgens Dawud Walid van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie CAIR is Jibril geen imam en ook niet verbonden aan een lokale islamitische instelling in Dearborn, waar hij woont. Walid zegt ook dat uit de videomateriaal die Jibril publiceert blijkt niet dat hij mensen aanzet tot geweld.

Aanslagen in Londen
Volgens de Britse media zouden aanslagplegers in Londen ook fans zijn van zijn lezingen. Daarom is hij recent onder aandacht gekomen van Britse journalisten die hem zijn gaan opzoeken in Michigan.