AIVD-topman Bertholee kletst uit zijn nek bij RTL late Night


rob

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft dinsdag een rapport uitgebracht om de mythe van een islamitische heilstaat in Irak en Syrië te ontrafelen. De topman van de dienst heeft in het praatprogramma van RTL een veel interessantere mythe ontrafeld.

Rob Bertholee was te gast bij RTL Late Night om te vertellen over de nieuwste publicatie van de AIVD. In ‘Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld’ laat de veiligheidsdienst zien hoe het beeld die de terreurgroep IS in haar propagandavideo’s schetst niet met de werkelijkheid strookt.

Een ander beeld dat niet met de werkelijkheid strookt is het beeld van de AIVD-topman als een erudiet vakman. In het praatprogramma werd een fragment uit Homeland, een fictieve tv serie over terrorisme getoond. Vervolgens legde Bertholee aan de hand van dat fragment uit hoe we met het gevaar van terrorisme moeten omgaan. Daarmee wekte hij de suggestie dat Amerikaanse tv series een correcte voorstelling zijn van de werkelijkheid.

Lees ook: Een verbod op Salafisme is een verbod op Islam

Dat is nog niet alles. In de uitzending werden meerdere malen fragmenten van een zeer onsmakelijk IS-filmpje getoond waarin een terrorist een klein kind aanspoort om een teddybeer open te snijden.  De terrorist roept ‘takbier’ waarop het kind antwoordt met ‘Allahu akbar’. Bertholee kwam vervolgens in beeld om het even uit te leggen. Hij analyseerde het filmpje en meende dat de terrorist ‘takfier’ riep. Volgens de generaal betekent ‘takfier’ een persoon die niet volgens de Koran leeft. Daarnaast zegt hij het volgende: ‘En wat je hier ziet is dat een jongetje getraind wordt om iemand die niet takfier is om die de keel door te snijden.’ Beste Bertholee, er is werkelijk geen pijl op te trekken. Dus ‘takfier’ zijn is goed en niet ‘takfier’ zijn is fout? Takfier is geen toestand waar je je in kan bevinden, je kunt niet ‘takfier zijn’.

De baas van de veiligheidsdienst die ons moet beschermen tegen terrorisme heeft geen idee waar hij over praat, want het woord ‘takfier’ wordt niet eens genoemd in het filmpje. Naast het feit dat het filmpje tweemaal werd getoond alvorens hij zijn commentaar gaf, heeft de veiligheidsdienst het vast al eerder geanalyseerd. Hoe slaagt hij er dan toch in om het volledig verkeerd te begrijpen? De topman zei in de uitzending dat hij en zijn team al 10 jaar de gewelddadige jihad onderzoeken en aan de hand daarvan hebben zij een rapport gepubliceerd, maar het verschil tussen ‘takbier’ en ‘takfier’ kent hij niet en zelfs zijn definitie van ‘takfier’ klopte van geen kant!

Lees ook: Belgisch denktank vraagt de overheid om de Islam te hervormen

De redacteuren van Hollandistan hebben daarom besloten om de topambtenaar de helpende hand toe te reiken. Hier volgt een spoedcursus jihad-jargon.

Takbier is een Arabisch woord. Het wordt vaak geroepen als moslims de grootheid van Allah gedenken. Vaak gebeurt dat als er goed nieuws is of als er een grote overwinning is behaald. Als iemand takbier roept, dan reageren anderen daarom met Allahu Akbar. Takbier roepen is in het Westen bekend geworden van terreurfilmpjes waarin mensen het roepen voordat zij een aanslag plegen. In het dagelijks leven roepen normale moslims tientallen keren Allahu akbar. Het is namelijk een vaste ritueel in de 5 dagelijkse gebeden die de moslims verrichten.

Lees ook: Voorstel voor een verbod op Salafisme komt uit Marokko

Takfier is een aspect van de islamitische theologie. Met takfier wordt het onderscheid maken tussen moslims en niet-moslims bedoeld. In de islam is het geloof gedefinieerd aan de hand van bepaalde basisaspecten die terug te vinden zijn in de Koran en de profetische overleveringen, de soennah. Theologen definiëren moslim en niet-moslim aan de hand van die basisaspecten. Het is geen kreet die uitgeroepen wordt net als takbier.

Terrorisme en takfier worden vaak aan elkaar gelinkt omdat terroristen al hun tegenstanders als ongelovigen zien. Dit zorgt voor veel verwarring omdat in het dagelijkse leven moslims niet vaak te maken krijgen met theologische concepten zoals takfier. De verwarring blijkt ook over te zijn gewaaid naar onze veiligheidsdiensten. We hopen Nederland een stuk veiliger te hebben gemaakt met deze korte toelichting.