Amnesty: Saydnaya is een slachthuis voor Syrische burgers


Meer dan 13.000 Syriërs zijn door dictator Bashar al-Assad afgeslacht in de militaire gevangenis van Saydnaya sinds 2011. Dat staat in een vernietigende rapport van Amnesty International.

De Syrische massamoordenaar Bashar al-Assad wordt beschuldigd van afslachten van Syrische burgers in de militaire gevangenis van Saydnaya. Volgens een nieuw rapport van Amnesty International onderhoudt de dictator in Syrië een ware slachthuis voor mensen daar. 

13000 doden
In het rapport staat dat meer dan 13000 mensen om het leven zijn gebracht in Saydnaya sinds 2011. De militaire gevangenis is volgens bronnen die in het rapport worden genoemd ‘het einde van menselijkheid’. Syrische burgers die door het regime gezien worden als oppositie worden daar massaal opgehangen.

Ophangingen
Het rapport bevat angstaanjagende omschrijven door ooggetuigen en voormalige gevangenismedewerkers over het lot van duizenden Syriërs. Veel slachtoffers zijn burgers die ontvoerd zijn door het regime. Zij worden zonder een degelijke juridische procedure door een militaire rechtbank van het regime ter dood veroordeeld. 

Seksueel geweld en martelingen 
In de Saydnaya-gevangenis worden mensen onder andere onderworpen aan martelingen en seksueel geweld. Amnesty omschrijft de werkwijze als extermination policies: de gevangenen krijgen geen medische zorg en onvoldoende eten en drinken terwijl zij systematisch worden gemarteld en verkracht.