Anne Fleur Dekker: Spreek je uit voor waar jij voor staat!


Een 22-jarige activiste en columniste was afgelopen weken het middelpunt van aandacht vanwege haar uitspraken. Anne Fleur Dekker moest namelijk onderduiken vanwege een hetze tegen haar door de aanhangers van Geert Wilders en Thierry Baudet. Nu de rust enigszins teruggekeerd is vroegen wij haar een aantal vragen om te achterhalen hoe zij terugkijkt naar alles wat haar is overkomen.

Anne Fleur Dekker werd beschuldigd van aanzetten tot geweld tegen Geert Wilders door rechtse bloggers en daardoor is zij met de dood bedreigd. Zij had namelijk een sarcastische reactie geplaatst op een tweet van een Belgische fan van Geert Wilders. De activiste is vaak te zien bij verschillende protesten en acties tegen racisme, discriminatie en aantasting van het milieu. Zij schrijft regelmatig ook columns over politiek en allerlei andere maatschappelijke issues. Afgelopen weken werd zij doelwit van bedreigingen omdat zij het vaak opneemt voor moslims.

Mensen beschuldigen jou van het aanzetten tot geweld maar je zegt zelf dat je daar juist tegen bent. Toch heb je heel veel ellende over je heen gekregen. Wat raad jij anderen aan die zich ook op Social Media mengen met politieke kwesties. Moeten zij beter op hun woorden letten? 

Nee, ik vind niet dat je per se op je woorden moet letten. Wees er wel op voorbereid dat harde opmerkingen harde berichten terug kunnen geven, maar dat hoort er bij. Het is (helaas) de tijd om je hard uit te spreken.

Je bent heel erg maatschappelijk betrokken en actief. Wat voor effect heeft dat op jouw persoonlijke leven, zoals je studie en je werk?

Ik studeer momenteel niet. Het heeft zeker invloed op werk. Toen ik ondergedoken zat kon ik bijvoorbeeld niet werken. Bovendien is het helaas zo dat mensen met een sterke uitgesproken mening het lastiger hebben om in een commerciële functie terecht te komen. Bedrijven associëren zich daar niet graag mee. Dat vind ik overigens wel laf. 

Veel mensen zijn fel tegen jou. Toch zijn er ook mensen zoals Erik van Muiswinkel die het voor jou opnemen. Wat vind je van al die positieve reacties? 

Fijn. Zeker na de aflevering van Pauw kreeg ik veel positieve bijstand, ook uit onverwachte hoeken. Die positieve reacties en steunverklaringen slaan je er echt wel doorheen. 

Veel mensen maken zich terecht zorgen om de opkomst van extreemrechts. Wat zouden mensen van jouw generatie moeten doen om dat juist tegen te gaan?

Zichblijven uitspreken en zich op straat organiseren. ‘Links’ moet zich ook vooral niet tegen elkaar uit laten spelen, maar een eenheid gaan vormen. Maar blijf ook altijd met elkaar in gesprek. 

Je wordt zelf weggezet als extreemlinks en er wordt geprobeerd jou in hetzelfde hoekje te plaatsen als de moordenaar van Pim Fortuyn. Wat is jouw reactie daarop?

Extreemlinks bestaat in mijn ogen niet. Ik vind de vergelijking met Volkert nergens op slaan. Het is een makkelijke dooddoener van rechts. Ik keur geweld altijd af.

Jij schrijft columns en je hebt een eigen blog. Daarnaast wordt je ook als ‘activist’ omschreven. Wat houdt dat precies in? Wat doe je zo allemaal? 

Ik ben vaak betrokken bij acties etc. maar activist ben je denk ik op elk moment van de dag. Ik ben het grootste gedeelte van mijn dag bezig met/rondom mijn politieke overtuiging.

Je was lid van GroenLinks en nu niet meer. Moet je per se lid zijn van een politieke partij om sociaal en maatschappelijk betrokken te zijn? 

Nee. Sterker nog, ik denk dat het mij persoonlijk vrijer maakt nu ik geen lid meer ben. Je hoeft geen rekening meer te houden met (de achterban van) je partij.

Veel moslimjongeren hebben ook een mening of opvatting over politiek en over maatschappelijke kwesties maar lang niet iedereen is ook actief ergens mee bezig. Wat raad jij die jongeren en jongeren over het algemeen aan? Wat zouden ze moeten doen?

Je moet natuurlijk niks, want ik kan me voorstellen dat actief worden voor mensen met een niet-witte Nederlandse achtergrond trickyer kan zijn. Echter zou ik wel iedereen aanraden om je in ieder geval uit te spreken over waar je voor staat, en je te verenigen. Dit kan door je aan te sluiten bij een (jongeren)partij, of een andere maatschappelijk betrokken organisatie. Bovendien sta je samen een stuk sterker dan alleen. 

Wat is volgens jou de rol van de media in de wijze hoe jij bent behandeld?

Je merkt dat een groot gedeelte van de ‘hetze’ tegen mij op gang kwam door rechtse media als TPO en De Dagelijkse Standaard, die maar (nep)berichten over me bleven posten. Bovendien worden vrouwen in de media vaak (onbewust) seksistisch behandeld. Kijk naar hoe ik geïnterviewd werd door Pauw.
 Wat zijn jouw plannen voor de komende tijd? 

Ik blijf actief en ik blijf schrijven. Ik ga proberen mijn verhaal (wat zeker niet alleen mijn verhaal is) om te zetten in iets positiefs, door aan te blijven kaarten hoe vrouwen (en moslims, mensen van kleur etc.) in het publieke debat worden behandeld.