Minder AOW voor Marokkanen, meer voor Joodse kolonisten op gestolen land


Lodewijk Asscher heeft de wet overtreden door Joodse kolonisten in bezet gebied meer AOW te geven. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad.

Marokkaanse gastarbeiders die in Nederland hebben gewerkt mogen van PvdA minister Lodewijk Asscher niet genieten van een mooie AOW in hun thuisland. Door veel aandringen heeft de sociaaldemocraat het oude sociale verzekeringsverdrag tussen Nederland en Marokko laten aanpassen zodat de Marokkanen minder geld krijgen.

Bezet gebied
Uit een onderzoek van NRC Handelsblad blijkt nu dat de Nederlandse Joden die in door Israel bezet gebied zijn gevestigd hogere uitkering krijgen dan waar zij volgens de wet recht op hebben. De PvdA’er heeft daar zelf persoonlijk voor gezorgd, ondanks waarschuwingen van ambtenaren “voor grote politieke en beleidsmatige risico’s.”

Joodse lobby
Volgens de wet worden de uitkeringen van mensen gekort als zij niet in een land wonen waar Nederland een sociale verzekeringsverdrag mee heeft gesloten. Israel heeft zo’n verdrag met Nederland, maar niet de gebieden die door Joodse kolonisten met geweld van Palestijnen zijn afgepakt. Toch heeft Asscher de kolonisten hogere uitkeringen betaald omdat de Nederlandse regering onder druk werd gezet door Joodse lobby en belangenorganisaties.

Holocaust
Als excuus voor het overtreden van de wet zei de minister dat het hier om overlevenden van de holocaust gaat. “Ik vond en vind dat we het gevoel niet mogen uitschakelen.” Hij heeft daarom 67 kolonisten in strijd met de wet meer geld gegeven dan waar zij recht op hadden.