Belgisch denktank vraagt de overheid om de Islam te hervormen


Bilal Benyaich van Itinera Instituut wil dat er een overstap wordt gemaakt van “Islam in België” naar een “Belgische Islam”. De politicoloog ziet daar een belangrijke rol in voor de Belgische overheid.

Itinera, het onafhankelijk instituut voor het onderzoeken van maatschappelijke vraagstukken heeft een nieuwjaarsbrief gepubliceerd met tien wensen voor 2016. Daarin pleit Bilal Benyaich voor een hervorming van de Islam in België. Hij vindt dat de federale minister van Justitie, de Gemeenschappen en Gewesten een belangrijke rol moeten spelen in het creëren van een “Belgisch Islam”. Volgens de politicoloog functioneert het vertegenwoordigend orgaan van moslims in België niet goed en is daarom toe aan een hervorming. Hij noemt de Moslimexecutieve niet geloofwaardig en ‘geen professionele gesprekspartner voor de Belgische overheid’.

Alleen erkende moskeeën
“Vandaag is slechts een kleine minderheid van de moskeeën in België erkend”, weet de politicoloog “Deze dynamiek zou omgedraaid moeten worden: op termijn moeten er vooral erkende moskeeën zijn. En de niet-erkende moskeeën, de doe-het-zelfmoskeetjes, moeten bekend zijn bij de autoriteiten. Zij die haat zaaien of geweld verheerlijken moeten de deuren sluiten.”

Naast de registratie van alle religieuze instellingen van moslims, wil Benyaich ook dat zij door de staat worden gefinancierd. Volgens de expert is dat nodig om ervoor te zorgen dat zij ‘uit de klauwen van Golfstaten als Saoedi-Arabie, Qatar of Iran, of uit die van de herkomstlanden’ blijven. Door de Belgische overheid gefinancierde gebedshuizen kunnen op termijn als antiserum dienen tegen wat hij “jihadvirus” noemt.