Belgische ISIS-vrouw in Nederlandse tv-uitzending


Een zeer geëmotioneerde Bouchra Abouallal was te horen in de uitzending van de Nieuwe Maan van afgelopen vrijdag. Volgens Houssein, de vader van een Nederlandse ex-ISIS-vrouw werd ze onverwacht midden in de nacht door de SDF/YPG verplaatst naar een ander kamp. Ze dachten naar Al-Roj te gaan, maar werden naar Ain Issa gebracht. Hollandistan schreef eerder over Abouallal en haar vlucht uit Deir Ezzor.

Opmerkelijk is dat het verhaal van Houssein niet overeenkomt met wat media schreven naar aanleiding van verklaringen van de Koerdische kampadministratie.

Ik kan dit niet meer aan. Dit is een concentratiekamp. Ze hebben ons hier gegooid zonder kleren, zonder spullen. Onze kinderen hebben al drie weken dezelfde kleren aan. De hele nacht moet ik kijken of mijn kind nog leeft. De Nederlandse vrouw van een Belg is een paar dagen terug gestorven. Haar kinderen lopen hier verloren rond. Ik kan deze marteling niet meer aan. Wij willen gewoon onze kinderen in veiligheid.


– Voicebericht van Bouchra Abouallal aan haar moeder

Wat er volgens Houssein gebeurde

Volgens Houssein zou een aantal ISIS-strijders in het Al-Hol kamp aangevallen worden door de YPG. De schoonzussen dachten naar het Al-Roj kamp verplaatst te gaan worden. Maar ze werden midden in de nacht, geblinddoekt en zonder bagage, in een truck gezet en naar het Ain Issa-kamp getransporteerd. Daar werden ze achtergelaten.

De omstandigheden in dit kamp zijn zeer slecht. Het is er overvol met meer dan 12000 vluchtelingen. In februari overleed er een Nederlandse vrouw. Tientallen kinderen zijn in het kamp of onderweg er naartoe omgekomen. De buitenlandse vrouwen en kinderen zitten in een concentratiekamp. Dat deel van het kamp is afgesloten. Niemand mag daar uit.

Wat er volgens de media gebeurde

In diverse media lazen we dat de schoonzussen verplaatst waren, omdat ze andere vrouwen aangevallen zouden hebben. Deze verklaring zou van de kampadministratie komen.

HLN

HLN kwam bijvoorbeeld met het verhaal dat de schoonzussen opgesloten waren, omdat ze op de vuist waren gegaan met andere vrouwen. De schoonzussen zouden kwaad geworden zijn, omdat de vrouwen Al-Baghdadi beledigd zouden hebben.

Het is De Rijke niet gelukt om te praten met hen. Want toen ze in het kamp aankwam, bleek dat Wielandt en Abouallal daags tevoren in het cachot waren gegooid. Ze waren in een discussie beland met vrouwen die zich uitspraken tégen IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi, terwijl de weduwen lieten blijken dat ze hem nog altijd steunen. De ruzie liep zodanig uit de hand dat de Antwerpse vrouwen voor enkele dagen opgesloten moesten worden. Dat zou al vaker zijn gebeurd. “Ze ruziën soms tot vechten toe”, aldus een bewaker. “Het zijn gevaarlijke vrouwen.” De Koerden hebben geen redenen om daarover te liegen, want zij willen liefst van alle westerse IS’ers af. Toegeven dat die er nog steeds een uiterst radicaal gedachtegoed op nahouden, helpt daar niet bij.

HLN

Onwaarschijnlijk

Het is een onwaarschijnlijk relaas in HLN, omdat de vrouwen bekend staan als ‘Hazimi takfiri’. Dit waren mensen binnen ISIS die Al-Baghdadi bekritiseerden, omdat hij volgens hen niet strikt genoeg was. Het lijkt dus eigenaardig dat de vrouwen ruzie gemaakt zouden hebben over het bekritiseren van Al-Baghdadi.

Wij van wc-eend …

Media voeren als bron steevast de Koerdische kampadministratie op. Of hulpverleners, die hun informatie van diezelfde kampadministratie krijgen. Er is geen sprake van wederhoor.

De laatste weken komen er ook zo nu en dan gevangen genomen vrouwen en mannen aan het woord. Bij deze interviews wordt de nadruk in de media steeds op het negatieve of extreme gelegd.

Shemima Begum

In het geval van Shemima Begum bijvoorbeeld worden zelfs bedoelingen verdraaid. Media herhalen het contextloze fragment dat Begum geen spijt zou hebben. Wie echter de interviews naleest en de video’s bekijkt ziet een veel genuanceerder beeld ontstaan. Begum heeft ondertussen spijt dat ze met de media sprak. Terecht, ze is genadeloos uitgebuit voor pageviews.

Yago Riedijk

Begums man, de Nederlandse Yago Riedijk, werd ook geïnterviewd. Een BBC-journalist zit streng tegenover Riedijk en ondervraagt hem over het trouwen met een minderjarig meisje. Of Riedijk een advocaat heeft gezien, of hij gemarteld wordt, welke geheime diensten hij op bezoek heeft gehad, deze vragen worden niet gesteld. Wat we wel te zien krijgen is voor de likkebaardende massa.

Jack Letts

We zien video’s met gevangen genomen mannen, waarvan gezegd wordt dat ze in geheime gevangenissen zonder daglicht, soms jarenlang, vastgehouden worden en bezocht worden door geheime diensten. Deze mannen worden overvallen door het bezoek van een journalist. Het is duidelijk dat ze niet overal over mogen praten. Ze hebben zich niet voor kunnen bereiden op het mediabezoek. Hun woorden worden zo verdraaid dat ze in de bestaande frames passen.

Ex-ISIS-strijder Jack Letts zit al jaren gevangen in een Koerdisch/Amerikaanse gevangenis. Hij vluchtte en werd gevangen genomen. Vorige week was er plotseling een video-interview. Zowel de journalist als Jack Letts werden beide verrast met de ontmoeting.

Oorlogsrecht

Het is de vraag of hier geen Geneefse Conventies overtreden worden. De media is doorgaans vijandig, of hun producten worden na publicatie vijandig geïnterpreteerd. Formeel zijn mediabedrijven niet in overtreding, omdat ze geen land zijn.

Krijgsgevangenen te kijk zetten is een schending van het oorlogsrecht. De Koerdische overheid wordt echter door niemand officieel erkend. Media die gebruik maken van de ‘gastvrijheid’ van milities en makeshift-overheden begeven zich in een grijs gebied waar ze zelf waarschijnlijk wel zonder kleerscheuren uitkomen. Maar wat doet het met hun slachtoffers? En de familie van de slachtoffers?

Impressie van het openbare deel van het Ain Issa kamp in december 2018

Foto is een screenshot uit bovenstaande video.