Belgische radicaliseringsexpert slachtoffer van racial profiling


De co-auteur van De Jihadkaravaan, Montasser AlDe’emeh is door de Brusselse politie fysiek aangepakt en racistisch bejegend. De collega van AlDe’emeh, Pieter Stockmans heeft dat op facebook gemeld.

Eerder vandaag heeft de radicaliseringsexpert gesproken in de commissie Buitenlandse Zaken van de Brusselse parlement over de oorzaken van radicalisering. AlDe’emeh heeft betoogd dat discriminatie één van de oorzaken is van radicalisering. Kort daarna is hij zelf slachtoffer geworden van racial profiling.

De onderzoeker zegt dat hij aan het bellen was, toen hij benaderd werd door een groep agenten. Na een korte woordenwisseling is zijn auto onderzocht en zijn boeken tegen de grond gesmeten. Hij heeft geweigerd mee te werken en heeft tevergeefs gewezen op zijn rechten. De agenten hebben hem hardhandig tegen de auto gedrukt en ook zijn telefoon uit elkaar gehaald om zijn simkaart te controleren. AlDe’emeh heeft zijn collega laten weten zeer geschokt te zijn en heeft direct een klacht ingediend tegen de agenten.

AlDe’emeh is een onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn pas verschenen boek, De Jihadkaravaan gaat over de oorzaken van radicalisering bij de jongeren die naar Syrië zijn vertrokken om te strijden.

Montasser AlDe'emeh in De Afspraak

Vanavond werd jihadkenner en auteur Montasser AlDe'emeh منتصر يوسف علي الدعمة naar eigen zeggen hardhandig tegengehouden door de politie in Brussel. Zij zagen hem als een mogelijke terreurverdachte vertelt hij. Herbekijk zijn gesprek met Bart Schols via http://cnv.as/montasseraldeemeh

Geplaatst door De Afspraak op Dinsdag 1 december 2015