‘Ze zijn de meest gehate groep van indringers in het westen’


Brenton Tarrant, een 28 jarige Australiër met een obsessie voor geboortecijfers en raszuiverheid, schoot op vrijdag 15 maart 49 moslims dood en verwondde er nog meer in en om twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Hij livestreamde zijn daad bij de Al-Noor moskee.
Anders Breivik, de Noorse moordenaar die 69 jongeren op het eiland Utøya doodschoot in 2011, is zijn inspiratiebron. Er gaat een document rond dat toegeschreven wordt aan Tarrant waarin uitgelegd wordt waarom en hoe hij de aanslag pleegde.

De slachtoffers

Na een terroristische daad gaat het in de media meestal over de dader(s). Veel belangrijker echter zijn de slachtoffers. De mannen die bij de ingang van de moskee stonden en als eerste neergeschoten werden bijvoorbeeld. Of neem Naeem Rashid uit Abottabad, de man die Tarrant in de moskee probeerde tegen te houden en doodgeschoten werd. Of de vrouw die aangeschoten in de goot op straat lag en om hulp riep, voordat ze door Tarrant door haar hoofd geschoten werd. Hij rijdt over haar lichaam heen als hij vertrekt.

Nationaliteiten van slachtoffers:
19 Palestijnen
5 Tunisiërs
5 uit Bangladesh
4 Marokkanen
3 Jemenieten
2 Irakezen
2 uit Jordanië
1 Syriër
1 Afgaan
1 Iraniër
1 uit Saudi Arabië

Het gaat om die slachtoffers en hun families en vrienden. Omwille van hun privacy weten we niet zoveel over ze, maar over hen moeten we het hebben. We vragen Allah om ze te vergeven en te accepteren als martelaren.

Een fragment uit het document The Great Replacement, dat toegeschreven wordt aan Brenton Tarrant.

Het document

Het document, dat vanmorgen opdook en aan Tarrant toegeschreven wordt, is getiteld ‘The Great Replacement’. Het start met het gedicht ‘Do not go gentle into that good night‘ van Dylan Thomas. Het document gaat vooral over Tarrants obsessie met geboortecijfers. Migranten en met name moslims maken meer kinderen dan witte mensen. Dat is slecht voor de planeet (overbevolking), vindt hij. Als moslims bovendien wonen in westerse landen, dan vindt Tarrant hen ‘indringers’ die, door veel kinderen te krijgen, het land bezetten ten koste van de witte mens.

Een fragment uit het document The Great Replacement, dat toegeschreven wordt aan Brenton Tarrant.
Een fragment uit het document The Great Replacement, dat toegeschreven wordt aan Brenton Tarrant.

Het document is een voorbeeld van haatpropaganda. Migranten, met name moslims, worden weggezet als het ultieme kwaad. Tarrant zegt geen problemen te hebben met moslims en joden als ze in hun ‘eigen’ land blijven. Ook Turken moeten in hun eigen land blijven, vindt hij. Zodra moslims zich vestigen in westerse landen worden ze een legitiem doelwit, vindt Tarrant. Tarrant zegt bekeerlingen te haten. Zij zijn volgens hem verraders.

Tarrant beweert kort contact gehad te hebben met Anders Breivik. Het is niet duidelijk of dit contact voor of na Breiviks terreuraanval was. Volgens Tarrant heeft hij de zegeningen van Breivik, die hij ‘Knight Justiciar Breivik’ noemt, voor zijn aanval. Tarrant zegt niet bij een groep te horen, maar zegt wel groepen financieel gesteund te hebben.

Een fragment uit het document The Great Replacement, dat toegeschreven wordt aan Brenton Tarrant.

Aboriginals

Een opmerkelijk standpunt voor een Australiër is dat ‘indringers’ een legitiem doelwit zijn. Australië was het land van Aboriginals, totdat Europa er in de 19e eeuw criminelen en outlaws ging dumpen. De witte mensen, zoals Tarrant, zijn er de ‘indringers’.

Een fragment uit het document The Great Replacement, dat toegeschreven wordt aan Brenton Tarrant.

Tarrants document komt overeen met reacties op tweets over moslims op Twitter: rabiate moslimhaat, complottheorieën en fascistisch fetisjisme over sterke witte mensen die door de eigen afgetakelde cultuur, alsmede de vermenging met ‘inferieure rassen’, verloren gaat. Tarrant ziet zichzelf als de redder van de witte mens: hij staat op en vecht.

De voorbereiding op de terreurdaad zou twee jaar hebben geduurd. Drie maanden geleden zou Tarrant besloten hebben om de Al-Noor Moskee en de moskee in het nabijgelegen Linwood als doelwit te nemen. Het was de bedoeling om ook een moskee in Ashburton aan te vallen, al betwijfelde Tarrant het of hij de tijd zou hebben om dat te doen. De moskee in Ashburton is een omgebouwde kerk.

Een fragment uit het document The Great Replacement, dat toegeschreven wordt aan Brenton Tarrant.
De locaties die in het document genoemd worden: Christchurch, Linwood en Ashburton.

Bellingcat schreef een goed stuk over de verwijzingen in het document voor zijn trollenpubliek, met o.a. opmerkingen over de muziek.

Livestream

Tarrant livestreamde zijn aanval op de Al-Noor Moskee. Hij draagt een helm met een camera. Je ziet hem een tijdje in de auto rijden. Er klinkt bombastische muziek. Hij parkeert naast de moskee, pakt zijn machinegeweer achter uit de auto en loopt naar de ingang van de moskee. Hij schiet twee of drie mensen voor de deur neer. In de gang probeert een gewond persoon kruipend weg te komen. Tarrant schiet op hem. Hij loopt door naar de zaal en schiet op de mensen die in de hoeken tegen de muur aangedrukt zitten. Aan beide kanten van de zaal schiet hij langdurig op de mensen die hij ziet. Een man komt op hem af, de handen gestrekt vooruit. Tarrant schiet hem neer en trekt zich terug naar de gang. Hij verwisselt een magazijn, loopt terug de zaal in en schiet op de hoofden van mensen die in de hoeken tegen elkaar aan en over elkaar heen liggen.

Je ziet Tarrant buiten lopen, zoekend naar mensen om op te schieten. Hij schiet op een vrouw in de straat voor de moskee. Ze ligt kermend om hulp te roepen. Hij loopt naar haar toe en schiet haar door het hoofd. Hij stapt in zijn auto, de muziek is nog aan, en rijdt weg. Over de vrouw heen die voor de uitrit ligt.

Wapens met de namen van Tarrants helden

De wapens van Tarrant zijn met witte stift beklad. Hieronder een foto van een van de wapens en uitleg bij de dingen die er op staan.

Nederlandse politiek

Het concept van ‘vervanging’ en ‘homeopathische verdunning’ van de bevolking door moslims en migranten is een terugkerend thema bij partijen als de PVV en het FvD. Wilders werd een aantal keren genoemd in Breiviks ‘manifesto’. Wilders en Baudet worden niet genoemd in Tarrants document.