CIA voert in het geheim oorlog in Oost Afghanistan


In provincie Khost wordt de lokale militie die door de C.I.A wordt gerund beschuldigd van het doden van burgers, martelingen, onrechtmatige detentie en het gebruik van buitensporig veel geweld tijdens invallen in huizen.

De Amerikaanse president Obama beloofde op 15 oktober dat er 5500 Amerikaanse troepen in Afghanistan zouden achterblijven met twee missies: het trainen van de Afghaanse troepen en de bestrijding van Al-Qaeda. De militaire operaties van de Amerikaanse troepen zijn officieel in 2014 beëindigd. Ondanks de belofte, is er dit jaar een agressieve Amerikaanse inspanning geweest om de terreinwinst door de Taliban te minimaliseren. Dit komt vooral door de CIA, die los staat van het Amerikaans leger en daarom andere regels hanteert. Daardoor is de organisatie in staat is om het bestrijden van de Taliban als prioriteit te stellen. Hiervoor maken ze gebruik van de KPF, die wordt gezien als één van de meest effectieve elementen van de strijd tegen de Taliban in Khost. Ook de Haqqani netwerk, die geallieerd is aan de Taliban, wordt hardhandig aangepakt.

De Afghaanse regering geeft geeft toe dat er veel onschuldige burgers slachtoffers zijn geworden van de KPF. De militie verdedigt zich met de verklaring dat de Amerikanen ‘de echte bazen zijn’ en het werk voor hun opknappen en dat KPF slechts een onderdeel is van de Afghaanse veiligheidsdienst. In de praktijk blijkt dit niet het geval te zijn. Er zijn  harde bewijzen tegen de KPF, waaronder de betere uitrusting en hogere lonen dan die van een Afghaans soldaten.