‘De media hebben de ronselaar van DAESH groot gemaakt’


Anjem Choudary, de beruchtste prediker van Verenigd Koninkrijk is veroordeeld voor het promoten van de terreurbeweging ‘Islamitische Staat’. De uitspraak is door Britse moslims positief ontvangen maar enkele prominenten geven de media de schuld omdat zij de extremist een podium hebben gegeven.

De ideologische vader van Sharia4Belgium en Sharia4Holland is veroordeeld omdat tientallen mensen die zich bij de Islamitische Staat hebben aangesloten zijn volgelingen waren. Choudary is zelf niet naar Syrië of Irak afgereisd om deel te nemen aan de strijd. In plaats daarvan koos hij voor debatten en talkshows op BBC, CNN, FOX News en andere prominente media waar hij regelmatig mocht komen om zijn ideologie te promoten. De welbespraakte man van Pakistaanse origine had weliswaar geen enkel erkend diploma in islamitische theologie en recht, maar desondanks werd hij door de media aangehaald als een autoriteit binnen de moslimgemeenschap.

De prediker was vanwege zijn extreme opvattingen uit alle moskeeën in Verenigd Koninkrijk verbannen. Volgens  de Britse publicist Miqdaad Versi had Choudary niet meer dan 100 volgelingen. Toch werd hij als de vertolker van de stem van conservatieve moslims geregeld uitgenodigd. Versi meent daarom ook dat de prediker door de Britse media groot is gemaakt. Volgens de publicist zoud de schade van Choudary beperkt zijn gebleven als hij niet zo vaak op TV en radio was verschenen. Versi neemt de redacties ook kwalijk omdat zij moslims met genuanceerde opvattingen die de meerderheid vertegenwoordigen niet gingen uitnodigen om de virulente terreursympathisant tegen te spreken.

De hoofdredacteur van 5PillarsUK, Roshan Mohammad Salih is met Varsi eens. Ook hij verwijt de media voor de naamsbekendheid die Choudary heeft gekregen. Salih vindt dat moslims die geboycot worden vanwege hun extreme opvattingen niet zonder tegenspraak een podium mogen krijgen. De hoofdredacteur heeft als tegengeluid 5PillarsUK opgericht. Zijn nieuwssite biedt een podium voor moslims die door de mainstream media genegeerd worden.

Ook andere bekende Britse journalisten en prominente moslims delen de kritiek van Varsi en Salih. Choudary is jarenlang het gezicht geweest van een gemeenschap moslims die hem hadden verbannen uit hun kringen.

In Nederland en België was er ook een kleine groep aanhangers van de extremist. Hij was meerdere malen in Antwerpen en in Amsterdam om zijn aanhangers en de Nederlandse media toe spreken.

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben daarom ook beklag gedaan bij hun Britse collega’s omdat zij Choudary vrijuit lieten.

Nazeef Ahmed, een gerespecteerde onderzoeksjournalist heeft eerder ontdekt dat een groot netwerk van radicale predikers en extremisten in Verenigd Konkinkrijk bekend stonden als informanten van inlichtingendiensten. Het netwerk van radicalen was in contact met MI5 en MI6 en ondanks hun openlijke steun voor terreurorganisaties werden ze jarenlang niet vervolgd of veroordeeld.