Saoedi Arabië: Jamal Khashoggi kwam om bij een gevecht in het consulaat


[dropcap size=small]J[/dropcap]amal Khashoggy, journalist bij de Washington Post, werd gedood in het consulaat van Saoedi Arabië in Istanboel. In Turkije werden vanaf de dag van Khashoggy’s verdwijning geruchten en informatie gedeeld met het publiek. Twee weken later drong het ook door in onze media. En nu verklaart Saoedi Arabië dat Khashoggy omgekomen is bij een gevecht. De Saoedische overheid zou meerdere personen hebben ontslagen en gearresteerd in verband met de zaak. Er zal een commissie gevormd worden om de zaak te onderzoeken. Opmerkelijk: Mohammed Bin Salman zal deze commissie persoonlijk gaan leiden.

Vermoord/ omgekomen

Volgens Turkse media zou Khashoggy mishandeld zijn. Hij zou een injectie gekregen hebben en een van de belagers, een forensisch expert, zou een bottenzaag meegenomen hebben en Khashoggy in stukken gesneden hebben, terwijl hij naar muziek luisterde. De details zijn gruwelijk. Mogelijk heeft de Saoedische overheid, na het enige tijd aangezien te hebben, besloten dat het niet geassocieerd wil worden met deze horrorverhalen. Meer specifiek: mogelijk wilden ze niet dat hun kroonprins Mohammed Bin Salman te herleiden is als opdrachtgever voor deze moord. Het koningshuis in Saoedi Arabië draagt de titel bewaarder van de twee heilige moskeeën.

Saoedische trollen

Een gruwelijke moord spreekt tot de verbeelding. Er komt ophef van. Media verdienen clicks met verhalen erover. In eerste instantie leken Nederlandse media niet erg geïnteresseerd. Een Turkse overheid die verontwaardigd is over de moord op een journalist past niet in de framing waar onze media in berichtgeven. Khashoggy was geen dissident zoals we het hier graag zien. Op Twitter en in sommige media wordt de onzin van Saoedische trollen herhaald: Khashoggy was toch van de Moslimbroederschap?

 

[Khashoggy:] “Tweet about freedom and you are a Brotherhood member. Tweet about rights, and you are a Brotherhood member. Tweet about your homeland, and you are a Brotherhood member. Tweet about power-sharing and dignity, and you are a Brotherhood member. Reject despotism, and, of course, you are a Brotherhood member. Tweet about Gaza or Syria, and you are definitely a Brotherhood member. To those who hate the Brotherhood, I’d say you have attributed to them all the virtues and have therefore made them the favour of the best promotion.” (Bron)

Keerpunt?

Het Saoedische koningshuis is een project van het Westen. Het ontstond met de opdeling van het verslagen Ottomaanse Rijk in talloze landjes, die de westerse landen onderling verdeelden. Het koningshuis verrijkte zich dankzij de oliehandel met het Westen. De Saoedische overheid onderdrukt de eigen bevolking hardhandig. De grens is het schenden van belangen van westerse regeringen. Jamal Khashoggy werd een Amerikaans burger. Het leven van Amerikaanse burgers is oneindig veel meer waard dan het leven van Saoedische burgers, volgens het westen. Sinds jaar en dag verdwijnen er mensen in Saoedi Arabië. Sinds jaar en dag worden critici van het regime opgesloten, gemarteld en vermoord. Maar als je onze media moet geloven is nu het keerpunt bereikt.

Tot 2 oktober 2018. Op die dag kwam er een einde aan de legitimatie van het vorstenhuis, die religieus van aard is en niet economisch. (Bron)

Angel

Net als het Saoedische koningshuis willen westerse landen niet geassocieerd worden met een moord waarbij ledematen afgezaagd worden. Westerse overheden zijn innig verbonden met het Saoedische koningshuis dus dient het verhaal te veranderen: er moet een diplomatieke ‘oplossing’ komen. Die is er nu. De Saoediërs zeggen dat het een knokpartij was. Ongelukkigerwijs kwam Khashoggy daarbij om. Er werd een poging gedaan om de gebeurtenissen te verhullen. Alle betrokkenen zullen vervolgd en/of ontslagen worden, zoals dat in een keurige rechtsstaat hoort. De koning en zijn opvolger wassen de handen in onschuld. De angel is er uit. Alles kan nu weer doorgaan zoals gewenst. Exit ‘keerpunt’.

Update 21 oktober:
De Saoedische overheid heeft een redelijk consistent verhaal naar buiten gebracht over de dood van Jamal Khashoggy. De vraag is of dit de waarheid is, of hebben ze een script-schrijver ingehuurd?

Update 22 oktober:
We hebben op Facebook een post gezet over de verklaring van de Saoedische overheid. Vind je deze geloofwaardig of niet? Stem mee op onze FB-pagina: