De ophef | Achterin de bus


Het loopt steeds verder uit de hand met die toestand. De veiligheid van de kinderen staat voorop, maar de burgemeester en media gaan steeds maar in gesprek met mensen die genoemd worden in een terrorismerapport! We moeten niet met deze mensen praten, want ze zijn gewelddadig. Een meerderheid van de mensen in ons land heeft begrip voor onze acties.*

Achterin de bus

Eerst had ik als kop voor deze column ‘Lang leve Nederland en de maagd van Harkema’. Dat was ironisch bedoeld uiteraard. Ik wilde een stukje schrijven over de blokkeerfriezen en hun proces. Maar na het zien van de RTL Late Night uitzending met Jenny Douwes en Jerry Afriyie ben ik van gedachten veranderd en werd de kop ‘Achterin de bus’. Dat was namelijk mijn eerste gedachte toen ik Afriyie in het publiek zag zitten. En niet aan tafel. Het doet er niet toe dat Afriyie later wel aan tafel mocht. Hij moest achterin de bus beginnen en mocht naar voren komen toen hij daar toestemming voor kreeg. Dit stuk gaat niet over de Friese Jeanne d’Arc, maar over de Nederlandse Rosa Parks.

Beeldanalyse

Beeld 1: de enscenering aan het begin van het gesprek bij RTL Late Night.

Analyseer even met me mee. In de opzet aan het begin van het gesprek over de rechtszaak tegen de personen, die door een wegblokkade het democratische recht op demonstreren onmogelijk wilden maken, zit Douwes, degene die terecht staat, als gast aan tafel. Afriyie, degene wiens rechten geschoffeerd zijn, moet in het publiek zitten. Douwes wil namelijk niet met Afriyie aan tafel zitten, heeft ze gezegd. RTL Late Night geeft toe aan die eis. Douwes en haar advocaat krijgen van Twan Huys en de andere gasten volop de gelegenheid om hun standpunten toe te lichten en uit te halen naar Afriyie.

Beeld 2: de gezichten van Douwes, Afriyie en Huys aan het begin van het gesprek in RTL Late Night.

De gezichten aan het begin van het gesprek spreken boekdelen. Douwes, de verdachte, voelt zich zeker: haar eisen zijn ingewilligd. Afriyie wordt letterlijk en figuurlijk aan de kant gezet voor degene die zijn rechten heeft geschonden. Huys zit erbij als Shakespeare’s Puck: hij kent zijn rol, weet wat er vooraf gaande was en wat er komen gaat. Hij verheugt zich op goede kijkcijfers. De andere gasten deden wat andere gasten betaamt als het niet hun item is: ze speelden tv-behang. Ze uitten geen ongenoegen of instemming. Toekijken hoe je buren afgevoerd worden, zeg maar.

Karaktermoord

Als Huys met Douwes en haar advocaat uitgepraat is, mag Afriyie toch aanschuiven. Douwes protesteert en zegt dat Huys zich niet aan de afspraken houdt, maar ze blijft zitten. Huys doet er erg omslachtig over, maar als er iemand opstaat om plaats te maken (wat was de cue?), schuiven Afriyie en zijn advocaat aan. Douwes legt zo vaak als ze kan de link naar een terrorismerapport waarin antizwartepietactivisme ‘genoemd wordt’. Douwes weet dat het niet meer dan dat is (‘genoemd worden’), maar rekent er waarschijnlijk op dat de associatie voldoende beschadigend is. Huys laat haar deze beschuldigingen zonder relativering keer op keer herhalen. Dat acties zoals die van Douwes ook in terrorismerapporten genoemd zijn bijvoorbeeld, wordt niet naar voren gebracht door Huys of een van de andere gasten.

In het laatste rapport van de AIVD over de dreiging van rechts-extremisme worden de activiteiten, zoals die van Douwes en de mensen die de snelweg blokkeerden, tegen de anti-zwartepietenbeweging expliciet genoemd:

Almachtige media

Toen Douwes aangaf niet met Afriyie aan tafel te willen zitten, vond Huys het een oplossing om Afriyie er later bij te roepen. Huys zei dat iedereen gelijk is aan zijn tafel. Zo zag het er niet uit. Kennelijk heb je als presentator de macht om te starten en te stoppen met Apartheid wanneer het je uitkomt.

Update 14 oktober:

De advocaat van Jerry Afriyie schreef een stuk op Joop.nl over de gang van zaken. Hij vindt dat Jenny Douwes de afspraken niet nagekomen is. Hij zegt ook dat ze spijt hebben van deelname aan RTL Late Night.

Update 20 oktober:

Jerry Afriyie schreef een stuk over zijn ervaring op OneWorld.

 


* Jenny Douwes zei dit soort dingen in RTL Late Night. Het zou echter evengoed voor haarzelf en de ‘blokkeerfriezen’ kunnen gelden.