De ophef | Eens een ‘jihadist’, altijd een terrorist


Vanaf vandaag starten we met een nieuwe wekelijkse column op Hollandistan: De ophef. Zoals de naam al doet vermoeden gaat deze column over zaken waar we het allemaal over hebben gehad. Maar zijn we ook wijzer geworden? Deze week gaat De ophef over de dreiging van de ‘jihadist’.

Arrestaties van zeven ‘jihadisten’

Een van de kwesties die de afgelopen week in de media ontplofte was de arrestatie van zeven ‘jihadisten’. Expertjournalisten draaiden overuren en wierpen minstens vijf stukjes kort achter elkaar het internet op. Binnen een dag kenden we de voornamen van vijf van de zeven mannen. Journalisten bestudeerden brievenbusnamen in de straten waar aanhoudingen waren verricht. Een vader werd bereid gevonden te verklaren dat hij het zich niet kon voorstellen dat zijn zoon ‘zoiets’ zou doen. De verdachten zijn op 28 september voorgeleid en worden op 3 oktober opnieuw voor de rechter gebracht.

Balaclava

Wat zijn zoon precies van plan was weten we niet. We kwamen erachter dat iemand veel kunstmest had verzameld en dat twee van de zeven met draadjes in de weer waren achterin een auto in een straat in Rotterdam. Met een balaclava op, volgens een buurtbewoonster die de politie had gewaarschuwd.

Afreizers of ophalers?

We lazen ook dat ze bekenden waren van de AIVD, die de mannen al lang in de peiling had. Sommigen waren al eens veroordeeld voor het reizen naar Turkije. ‘Afreizen’ naar Syrië om mee te gaan doen aan de ‘jihadstrijd’, volgens het OM. Een vriend ophalen die terug wilde, volgens de mannen. Ze hadden zelfs al een ticket voor de terugreis van hun vriend.

Vriendelijke gezinnetjes

Twee van de mannen zouden jonge gezinnen hebben en vrouwen die burqa’s gezichtbedekking dragen. Ze groetten hun buurtgenoten altijd vriendelijk. Van één van de mannen werd gezegd dat hij wel eens hoogwaterbroeken droeg. En de man in Vlaardingen zou de broer van een bekende ‘syriëganger’ zijn.

Een sterke, stevige demonstratie of brief

Deze ‘syriëganger’ werd in 2014 door expertjournalisten ‘dreigjihadi’ gedoopt, omdat hij in een boze bui een filmpje opnam bij de puinhopen van de inslag van een Amerikaanse Tomahawk kruisraket in het noorden van Syrië waarbij zijn broeders Abu Mohammed al-Hollandi/ Abdelkarim Al-A. omgekomen waren. De schok was groot, omdat de VS op ISIS zou gaan schieten. De Amerikanen schoten echter ook een afdeling van Al-Qaeda in Syrië kapot. Abdelkarim el-A. riep broeders in Nederland op tot hulp en steun van de mujahideen in Syrië en spoorde ze aan tot een ‘stevige daad’, wat door media, deskundigen en politici gelijk vertaald werd als ‘terroristische aanslag’. Het leger verbood soldaten in soldatentenue te reizen. In Rotterdam werd het Centraal Station afgezet en alle jonge Marokkaans-Nederlandse mannen werden etnisch geprofileerd als mogelijke dreiging. In een Skype-gesprek met Jan Eikelboom (Nieuwsuur) zei Abdelkarim el-A. dat hij met ‘stevige daad’ een demonstratie of petitie had bedoeld. Jan Eikelboom keek alsof hij er niets van geloofde en vroeg door over het plegen van aanslagen. Abdelkarim el-A. zei ook dat we gerust konden zijn: hij was niet van plan terug te komen. Hij overleed in 2015.

Doorpraten zonder nieuwe informatie

In de media is de discussie over dreiging door ‘jihadisten’ ondertussen ontspoord naar aannames die neerkomen op ‘eens een jihadi, altijd een jihadi’. Problematisch daaraan is dat we nog steeds erg weinig feiten kennen met betrekking tot de arrestaties. Zijn alle zeven mannen wel even bedreigend? Of gaat het vooral om de twee die met de draadjes aan het knutselen waren? We weten het niet, maar we moeten er al dagenlang over doorpraten in kranten en op de tv, dus alle scenario’s mogen de arena passeren. Sommige kranten maken het zo bont dat ze bij gebrek aan informatie zelf gaan verzinnen reconstrueren hoe het zover gekomen is.

Maar als achteraf blijkt dat die aardige gezinnetjes echt alleen maar aardige gezinnetjes zijn, hoe krijgen we ze dan nog gerehabiliteerd?