De ophef | Het bruggetje van salafisme naar vrouwenbesnijdenis


De ophef is een wekelijkse column op Hollandistan. Zoals de naam al doet vermoeden gaat deze column over zaken waar we het allemaal over hebben gehad. Maar zijn we ook wijzer geworden? Deze week gaat De ophef over het bruggetje van salafisme naar vrouwenbesnijdenis.

Salafisme-obsessie

We zouden voor deze column iedere week over ‘salafisme’ kunnen schrijven. De obsessie van Nederlandse media en politici voor dit fenomeen lijkt onuitputtelijk. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, besloot vorige maand dat ze niet om de tafel wil met salafisten. En er kwam een aan alle kanten rammelend onderzoek van een student aan de Tilburg University uit waarin gesteld werd dat ‘salafistische jongeren’ zich af zouden keren van de samenleving. Er werden zeven mannen opgepakt die aanslagen zouden willen plegen en zij zouden salafistisch zijn. Reden voor het tv-programma De Nieuwe Maan, dat ooit in de plaats kwam voor zendtijd voor moslims, om er een uitzending over te maken.

Presentatrice Fidan Ekiz nodigde drie mannen uit, Abdelhamid Bouzzit, Nourdeen Wildeman en Umair Bantvawala om te praten over ‘het salafisme’. Ekiz zelf gebruikte in haar programma de termen salafisme en islam voortdurend door elkaar. Was zij in de war, of meende ze dat deze termen synoniem zijn aan elkaar? Toegegeven, er kwam geen overeenstemming over een definitie op tafel. Anderzijds, er werd helder uitgelegd hoe het met die definities zat en wat de verschillende wijzen van gebruik zijn.

Vrouwenbesnijdenis?

Ekiz koos twee filmpjes met mannen die in de As-Soennah Moskee in Den Haag spraken over de onderwerpen slaven en vrouwenbesnijdenis als illustratie voor de weerzin van Femke Halsema. In de discussie voorafgaand aan de filmpjes werd overeenstemming bereikt over de grens van het toelaatbare:  de Nederlandse wet. Ekiz zei dat onderzocht werd of de mannen om hun uitspraken in de filmpjes vervolgd konden worden, omdat vrouwenbesnijdenis in Nederland bij wet verboden is. Bouzzit en Wildeman stemden in met dit onderzoek. Bantvawala voegde eraan toe dat de uitspraken volgens hem niet strafbaar zijn. In de volgende Hollandistan-podcast hebben we (onder andere) een uitgebreid interview met Bantvawala over de ophef die is ontstaan over deze uitspraak van hem.

Handig opgepakt

Op 28 september, de dag van de uitzending, was Shirin Musa (Femmes4Freedom) op haar Twitter-account druk met het ontslag van de Haagse ambtenaar die zijn eigen stichting bevoordeelde en haar interview voor Vrij-links.nl. Maar op 2 oktober kreeg Musa de ophef in de gaten en tweette ze dat de As-Soennah Moskee in Den Haag subsidie had ontvangen met een fragment erbij waarin Bantvawala neergezet werd als verdediger van vrouwenbesnijdenis. Twee dagen later publiceerde het AD (editie Den Haag) een stukje over de uitspraken van Bantvawala en aan Musa werd om een reactie gevraagd. Musa kondigde aan dat ze onderzoekt of Bantvawala vervolgd kan worden voor zijn uitspraken in het programma van Ekiz.

Opmerkelijk is dat Musa’s organisatie Femmes4Freedom op de website schrijft: “Hoewel de besnijdenissen in Nederland verboden zijn, worden jaarlijks nog ongeveer 50 meisjes in Nederland besneden.” De organisatie geeft als bron voor deze uitspraak een website van de Nederlandse Overheid. Daar staat echter: “Every year, around 40 to 50 girls risk being circumcised while visiting family abroad. The researchers were unable to find firm evidence of female genital mutilation being carried out in the Netherlands. ” Musa’s organisatie maakt het dus wat te bont: er is geen bewijs dat meisjes in Nederland besneden worden. Ook gaat het niet concreet om ‘ongeveer 50 meisjes’ die besneden worden, maar 40 tot 50 meisjes die het risico lopen om (in het buitenland) besneden te worden. Waarom Musa’s organisatie de kwestie overdrijft is onduidelijk.

Hollandistan-podcast: Bantvawala daagt Musa uit

In de komende Hollandistan-podcast spreekt Sangar met Umair Bantvawala en Martijn de Koning. In het gesprek daagt Umair Bantvawala Shirin Musa uit om het op te nemen voor alle vrouwen. Volgens Bantvawala houdt Musa’s solidariteit met vrouwen op wanneer zij een niqab dragen. Bovendien vraagt hij zich af wat haar supporters van GeenStijl hiervan zouden vinden.

Luister hier naar het fragment van de komende Hollandistan-podcast waarin Bantvawala Musa uitdaagt:

Luister hier de hele podcast: