Terreursympathisant blijkt ‘gematigd moslim’ te zijn


In de Rotterdamse Essalam moskee heeft een onbevoegd persoon in een preek steun uitgesproken voor de terreurbeweging IS. Diverse bronnen uit de havenstad hebben de man geïdentificeerd als Mohamed Ebraymi, voorzitter van Stichting Ouderen Feijenoord.

In een videofragment die via social media wordt verspreid, zegt Ebraymi dat de terroristen met rust moeten worden gelaten om hun eigen staat op te richten. Het bestuur van de moskee zegt opgeschrikt te zijn door de uitspraken van de Rotterdamse welzijnsmedewerker. De moskee geeft namelijk geen toestemming aan onbevoegde personen om binnen het gebouw gelovigen toe te spreken.

Ebraymi is een oude bekende van de Rotterdamse megamoskee. Hij vertegenwoordigt een groep Marokkanen die al jaren in conflict zijn met het bestuur. De Marokkaan hekelt het feit dat niet-Marokkaanse mensen in het bestuur zitten. Naast nationalistische overwegingen speelt theologie ook een belangrijke rol voor de gematigde moslim. Ebraymi wil de moskee vooral gematigd houden en beticht de niet-Marokkanen van Wahabisme. Opmerkelijk, want de terreurbeweging IS wordt namelijk ook omschreven als wahabitisch.

De jarenlange strijd van Ebraymi met het moskeebestuur kent vele dieptepunten. Het incident van afgelopen week blijkt daar het vervolg van te zijn. De moskee nodigt regelmatig sprekers uit om de jongeren voor te lichten over de dwalingen van extremistische groeperingen zoals IS. De uitspraken van Ebraymi over IS staan in schril contrast met de ideologische lijn die de moskee probeert te volgen.