Golf van vergeldingsacties tegen moslims na aanslagen Parijs


Kort na de aanslagen van afgelopen vrijdag is het vluchtelingenkamp in de Franse havenstad Calais getroffen door een brandstichting. Afgelopen weekend zijn er op verschillende plaatsen in Europa en Noord-Amerika aanslagen gepleegd tegen moslims als vergelding op de aanslag van de terreurgroep de Islamitische Staat.

In Nederland is er geprobeerd om brand te stichten in de nieuwe moskee van Roosendaal. Volgens de politie is de dader door een bewakingscamera gefilmd. In het nabij gelegen Bergen op Zoom is er een steen door de ruit van een moskee gegooid. In Steenbergen, ook in de omgeving van Roosendaal, is er bij een Somalisch gezin een steen door een ruit gegooid. Het meldpunt Islamofobie schrijft dat in Schiedam een vrouw in een supermarkt bespuugd is. De dader is mede door het ingrijpen van het winkelpersoneel aangehouden.

In het Schotse plaatje Fife is een echtpaar dat een pizzeria runt aangevallen door vijftien mannen (Video). De man moest voor behandeling van zijn wonden naar het ziekenhuis. Zijn vrouw heeft ook lichte verwondingen opgelopen.

In de Canadese Peterborough is volgens de politie een moskee met opzet in brand gestoken. Door snelle reactie van de hulpdiensten is de schade beperkt gebleven. Ook in Frankrijk zijn er in verschillende plaatsen moskeeën doelwit geworden van vergeldingsacties.

Een golf van vergeldingsacties tegen moslims is een routine aan het worden naar aanleiding van  van terroristische aanslagen. Eerder dit jaar was er een forse stijging na de aanslag op het Franse satirische blad Charlie Hebdo. De aanslagen tegen moslims worden door verschillende instanties gedocumenteerd. Hieronder een aantal links naar websites waar u terecht kunt voor meldingen van islamofobie:

Nederlandse facebook pagina Meldpunt Islamofobie

Documenting Opression Against Muslims DOAMuslims

Loonwatch

Islamophobia Research and Documentation Project (IRDP)