Haagse burgemeester Van Aartsen springt in de bres voor salafisten


7147635599_393c9fe9f5_k

Jozias van Aartsen (VVD) vraagt zich af of de Tweede Kamer zelf nog wel gelooft in de beginselen van de rechtsstaat. De Haagse burgervader heeft tegen de NRC gezegd dat hij tegen een verbod op salafistische organisaties is omdat het in strijd is met de grondwet.

In Den Haag zijn er meerdere salafistische moskeeën die met de gemeente samenwerken. Volgens de NRC krijgen zij subsidie voor taalles, doen jongerenwerk en helpen tijdens Oud en Nieuw de politie met een buurtwacht in het bestrijden van onrust. De VVD’er zegt heel positief te zijn over de samenwerking. “Het aantal incidenten is met Oudjaar teruggedrongen mede dankzij de inzet van buurtwachten.”

Van Aartsen meent dat salafisme niet gelijk staat aan jihadisme. “Mensen kunnen worden vervolgd wegens daden, zoals het prediken van geweld, en niet vanwege opvattingen,” zei hij tegen de middagkrant. “Deze organisaties handelen in Nederland binnen de kaders van de wet en is het geen taak van de overheid om ultraorthodoxe geloven in te dammen.” De burgemeester benadrukt dat we in Nederland vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst hebben. “Wij beoordelen mensen niet op gedachten of ideeën.”

Een verbod op salafistische organisaties kan negatief uitpakken, meent Van Aartsen. “Het zou leiden tot „beeldvorming dat deze mensen apart gezet worden, dat ze worden uitgesloten van onze samenleving. Terwijl we dat juist niet willen.”