Het ‘kalifaat’ is gevallen, plotseling zijn we allemaal kruisridders


Nu gezegd wordt dat ISIS is verslagen en geen gebied meer beheerst in Syrië en Irak, juicht de media ons toe: het ‘kalifaat’ is gevallen. Plotseling zijn we allemaal kruisridders. Welk kalifaat? ISIS was slechts een kalifaat in de eigen propaganda. Een kalifaat bestaat alleen als de moslimwereld het erkent. Moslims wereldwijd wezen massaal de suggestie van de hand. Maar veel media en politici omarmden deze propaganda echter en gebruiken de term ‘kalifaat’ als synoniem voor ISIS, IS of Daesh. Zodoende maakten ze de aanduiding ‘kalifaat’ voor de groep van Baghdadi gangbaar en hielpen ze ISIS aan het door hun gewenste imago.

https://twitter.com/mrym_schfr/status/1109439941711486977

Geen bericht meer

Maar de slachtoffers zijn echt en geen propaganda. Aan beide kanten. Familieleden, van ISIS-strijders die mogelijk nog in Baghouz waren, kijken naar hun chat-apps en zien stilte. Berichten blijven uit. Er waren kleine kinderen in dat tentenkamp. Video’s met beelden van verbrande lichamen gaan sinds een paar dagen rond. De overwinning, door Amerikaanse luchtaanvallen gevolgd door de YPG/SDF die het gebied innemen,  komt hand in hand met de dood van iemands kind of kleinkind.

Het zijn concentratiekampen, geen vluchtelingenkampen

De vluchtelingen uit Baghouz worden gescheiden: buitenlandse vrouwen en kinderen worden opgesloten in een concentratiekamp. Buitenlandse mannen gaan naar geheime gevangenissen. Irakezen worden over de grens gezet. Voor Syriërs zijn er rehabilitatie-afspraken met lokale stamhoofden.

Over de concentratiekampen waar (ex-)ISIS-vrouwen en hun kinderen moeten verblijven, wordt, sinds de toestroom van aan ISIS loyale vluchtelingen, vooral vaak gezegd dat de vrouwen daar vreselijke extremisten zijn die andere vrouwen bedreigen als ze zich niet naar believen gedragen. De teneur is eenzijdig. En wanneer er een vrouw met een andere boodschap in de media verschijnt, dan verdwijnt dit snel naar de achtergrond. Het wordt ons ingepompt dat de vrouwen gevaarlijk zijn. En dat we ze hier niet willen hebben.

Video van het ICRC over het Al-Hol kamp in Syrië (bron).

Maar ook voordat de kampen in Noordoost Syrië met de vluchtelingen uit Baghouz overstroomden, werden er al vrouwen en kinderen gevangen gehouden in die concentratiekampen. En ook worden er al jaren (ex-ISIS) mannen in geheime gevangenissen vastgehouden. Het is onduidelijk wat er met hen gebeurt. Het zijn meestal spijtoptanten en in die zin verschillen ze van de laatste stroom die meer recent bij ISIS vandaan komt.

Propagandamissie ook gelukt

Journalisten en hulpverleners van ngo’s spreken allen dezelfde voorlichters, die aan de hand lopen van de YPG, die op hun beurt weer aan de hand lopen van de VS. Maar zelden spreken ze de betrokkenen en áls ze die interviewen, dan hebben de betrokkenen zich doorgaans niet kunnen voorbereiden op het gesprek. De YPG weerde zelfs de advocaat van Shemima Begum. Er is in de media nauwelijks tot geen kritiek op de concentratiekampen, die zijn weggestopt in vluchtelingenkampen. Dus in de media valt het woord ‘concentratiekamp’ niet. Propagandamissie geslaagd.

Vreselijke beelden

Verschillende groepen en individuen deden melding van een verschrikkelijke slachting onder de achterblijvers in Baghouz, Syrië. Videobeelden laten een grote hoeveelheid dode lichamen zien: op de grond, verbrand op een zwartgeblakerd bed en een huilend kind zit naast een omgekomen moeder.

In de strijd tegen ISIS werd weer een oorlogsmisdaad gepleegd, want kinderen die ingesloten zitten in een belegerd gebied zijn geen strijders. Een oorlogsmisdaad door partijen die we in ons land ‘bondgenoten’ noemen. Een oorlogsmisdaad die kennelijk letterlijk in een massagraf begraven moest worden voordat journalisten, die uit de omgeving geweerd werden, het konden vastleggen.

https://www.facebook.com/Raqqa.Sl/posts/2397104890300748

PAS OP, SCHOKKENDE BEELDEN IN DE VIDEO HIERONDER

Video waarin slachtoffers uit Baghouz te zien zijn. De video werd in maart 2019 via Twitter verspreid nadat er luchtaanvallen van de Amerikaanse coalitie op het gebied plaats hadden gevonden. De video laat het tentenkamp zien vanuit het standpunt van iemand die in het ISIS-kamp was. De bron van het materiaal is onduidelijk.