Oorlog tegen kerst update: Rabbijn verbiedt joden om gebouw met kerstboom binnen te treden


Hele westerse beschaving was in rep en roer over vermeende verbod op kerst op een Turkse school. Daar blijkt niks van waar te zijn, maar iets verderop in het Midden-Oosten gebeurt er iets feitelijks waar geen aandacht aan wordt geschonken.

In vervolg van ons eerder geschreven stuk over kerst, een bonus over kest in Israel! Joods-christelijk-humanistische traditie verbindt Israël met het Westen, zeggen ze. Niet als het aan de rabbijn van de Israëlische Technion-universiteit ligt. De Israëlische krant Haaretz meldt namelijk dat Elad Dokow joden heeft verboden om het gebouw van studentenvereniging binnen te treden omdat daar een kerstboom staat.

Religieus symbool
In een fatwa uitgevaardigd op een vraag-en-antwoord pagina zegt de joodse geestelijke dat een kerstboom een heidens oorsprong heeft. Hij adviseert de joden daarom om dit symbool van veelgoderij te vermijden.

Belediging
Het bestuur van de universiteit zegt dat de rabbijn enkel zijn persoonlijke mening heeft geuit. Volgens hen is Technion een tolerante universiteit waar iedereen welkom is. De rabbijn van de universiteit heeft daar duidelijk een andere mening over. Volgens Dokow is het plaatsen van een kerstboom een belediging van de joodse identiteit van de universiteit.

Anti-joods
Op de vraag of studenten eten mogen kopen of eten nuttigen in het gebouw antwoordde de rabbijn wederom negatief. Dokow zegt dat het problematisch is om de naam van God in de mond te nemen naast een symbool van afgoderij. Aanwezigheid van de kerstboom is daarom niet alleen anti-religieus maar anti-joods. Ook het ophangen van een joods symbool in het gebouw ter compensatie vindt de rabbijn niet goed. Hij wil namelijk joods geloof in een joods universiteit niet gelijk stellen aan andere geloof.