Oz Katerji: ‘Syrisch regime achter aanval met gifgas op Khan Sheikhoun’


Bij een aanval met gifgas op het platteland in Syrië zijn zeker 58 burgers om het leven gekomen. Volgens diverse bronnen is het Syrisch regime van Bashar al-Assad hiervoor verantwoordelijk.

De Syrische hulpverleningsorganisatie White Helmets meldt dat bij bombardementen tientallen burgers om het leven zijn gekomen. De aanval vond plaats in het plaatsje Khan Sheikhoun, een gebied in het Zuiden van de Idlib provincie.

‘Zenuwgas’

Britse journalist Oz Katerji heeft met diverse lokale bronnen gesproken. De filmmaker die regelmatig verslag doet van het conflict in Irak en Syrië, zegt dat tot dusverre wordt vermoed dat zenuwgas is ingezet tijdens de aanval van het regime van Bashar al-Assad. Het is een soort gifgas en het wordt vaker gebruikt op burgerdoelen in gebieden die in handen zijn van de rebellen. Bij de bombardementen van vandaag zijn er volgens Katerji zeker 58 mensen om het leven gekomen. Er zijn verder tientallen mensen zwaar gewond geraakt. Volgens lokale hulpverleners kan het dodental verder oplopen.

Luchtaanval op ziekenhuizen
Het regime heeft een uitgebreide aanval ingezet op Idlib. Katerji kan bevestigen dat ook ziekenhuizen waar patiënten op dit moment worden behandeld doelwit zijn geworden van luchtaanvallen. “In afgelopen maanden werden de meeste chemische aanvallen uitgevoerd met een chloorgas”, weet Katerji. “Het herintreden van zenuwgassen duidt op een escalatie van het conflict.”

White Helmets
In de gebieden die bestookt worden met luchtaanvallen bieden hulporganisaties zoals White Helmets medisch hulp aan de slachtoffers. Maar de medische voorzieningen zijn volgens de oorlogsjournalist doelwit van luchtaanvallen die worden uitgevoerd door het regime. “Hierdoor komt de mogelijkheid voor mensen om medische hulp te krijgen in het geding. Assad heeft honderden mensen vermoord met Sarin (een zenuwgas) in 2013 en heeft daar weinig gevolgen aan ondervonden. Ik vrees dat vandaag niet anders zal zijn.”

Oorlogsmisdaden

Net als andere journalisten en activisten pleit Katerji ervoor, om partijen die verantwoordelijk zijn voor oorlogsmisdaden in Syrië aan te pakken. “Burgers in Europese landen moeten bij hun overheden en vertegenwoordigers op Europees niveau aandringen om elke voorstel af te wijzen waarin een oorlogstribunaal voor het regime van Assad niet in voorkomt. Want zonder gerechtigheid in Syrië zal er geen vrede zijn.”