Kinderpardon: 100.000 handtekeningen binnen een dag


Op 1 november aan het einde van de middag stuurde Tim Hofman de link naar zijn nieuwe BOOS-documentaire over het Kinderpardon. De volgende ochtend was de bijbehorende petitie 70.000 keer ondertekend. Een dag later staat de teller op ruim 166.000. Je kunt veilig stellen dat de verontwaardiging over het (niet uitvoeren van het) Kinderpardon leeft.

Nemr

In de documentaire gaat Tim Hofman (en zijn stagiaire Marije) naar de Tweede Kamer met Nemr, een Iraaks kind zonder verblijfsvergunning van ‘bijna 9 jaar’. Ze vragen daar verschillende politici om reacties op de vragen van Nemr. Dit wordt door politici als zeer ongemakkelijk ervaren. Zó met je neus op een actualiteit gedrukt te worden is kennelijk not-done. Hofman vindt echter dat kinderen uitzetten ook not-done is.

Ja, ja dus?

De optredens van politici in de documentaire zijn weinig verheffend. Als Dijkhoff aan Nemr vraagt wat er volgens hem gebeurt als hij terug naar Irak gaat, dan antwoordt Nemr met een woord: ‘dood’. Dijkhoff kijkt daarop naar Hofman en zegt ‘Ja, ja dus?’. Wanneer Nemr en Hofman met Asscher praten, dan praat Asscher over Nemr heen via Hofman. Nemr staat met een lamme arm de microfoon omhoog te houden.Ook Buma’s optreden is tenenkrommend. Hij maakt een stemmetje en beweert dat hij zelf niets te maken heeft met de besluiten over de uitzetting van kinderen. Het is de rechter die besluit, zegt Buma.

Uitgezet

Hofman gaat ook op bezoek bij een in juli van dit jaar uitgezet Oekraïense gezin in Kiev. Ze wonen met z’n vijven op een kamer. De kinderen Maksim (14), Denis (10) en Arina (5) zijn allen in Nederland geboren. De oudste kinderen lijken gedeprimeerd. Het verdriet van Maksim is hartverscheurend. Ondertussen zijn de twee oudste kinderen terug in Nederland en gaan weer naar school in Culemborg.

‘Terug’ naar een land waar je nooit geweest bent

De in Italië geboren Kingsley (16) had als kind kanker achter zijn rechteroog. Hij is daarvoor nog steeds onder behandeling, maar omdat hij buiten levensgevaar is vind de IND dat hij best ‘terug’ kan naar Nigeria. Kingsley is nog nooit in Nigeria geweest. Hij heeft een pleister op zijn behandelde oog. Hij krijgt geen prothese meer, omdat hij illegaal is.

Kijk hier de documentaire van Tim Hofman:

 

 

Afbeelding: Nemr in de documentaire Terug naar je eige land van Tim Hofman.