De Telegraaf liegt over moslims die korans uitdelen op Koningsdag


De Telegraaf publiceerde op Koningsdag een artikel over een actie van de organisatie Waaromislam.nl waarbij onder meer Korans werden uitgedeeld aan geïnteresseerden. Dit deed de organisatie in acht Nederlandse steden. Volgens de Telegraaf leidde dit in Den Haag tot verontwaardiging.

Het eerste waar de Telegraaf over liegt is de naam van de organisatie. Deze wordt door de krant “Dawah op Straat” genoemd. “Dawah op Straat” is slechts een team van de organisatie die Waaromislam.nl heet. Er bestaat dus geen organisatie genaamd Dawah Op Straat.

Het dagblad beschrijft het doel van het team als volgt: Op haar website zegt Dawah op Straat dat ze „het islamitische bewustzijn bij de mensen willen aanwakkeren en hen wil stimuleren om de islamitische wetgevingen in acht te nemen en te houden”.

Dit is nergens terug te vinden. Op de facebookpagina van Waaromislam.nl staat er namelijk een ander doel van de actie:


‘’Misconcepties de wereld uithelpen en boekjes en pocketkorans uitdelen ter bewustwording van de Islam.’’

Verder spreekt de Telegraaf over het ‘’flyers drukken in de handen van voorbijgangers’’. Julien die deelnam aan de actie in Rotterdam, zei tegen de redactie van Hollandistan dat er van tevoren met de teams van alle steden is afgesproken dat er niks zou worden geforceerd. “We vroegen netjes of mensen een flyer wilden en als ze die niet wilden, dan gaven we het ook niet’’. De jonge moslim spreekt van een ‘’topdag met hele leuke gesprekken van mensen met allerlei achtergronden’’. “We kregen zelfs complimenten van niet-moslims”, geeft hij aan.

,,Koningsdag is een neutraal feest. Daar zou geen plek moeten zijn voor politieke of godsdienstige uitingen”, aldus een 56-jarige bezoeker van de Haagse vrijmarkt die door de Telegraaf wordt geciteerd.
Antropoloog Martijn de Koning legt in zijn post op Facebook uit dat er naast islamitische groepen ook bijvoorbeeld hindoegroepen en christelijke groepen zich bezighouden met missiewerk op Koningsdag. Hier bericht de Telegraaf niet over.

Een actie tijdens de Koningsdag waarbij korans worden uitgedeeld is overigens niet nieuw. Diverse islamitische stichtingen doen dat al jaren in heel Nederland. Toch heeft De Telegraaf de suggestie opgewekt alsof dit is nieuws is en dat er sprak was van verontwaardiging en ophef.