Mogelijk gesjoemel met het geld voor koranlessen in Amsterdam


Wethouder Arjan Vliegenthart van gemeente Amsterdam start een onderzoek naar het geld dat gedeclareerd is voor koranlessen aan kinderen. Volgens anonieme klokkenluiders van de website Publeaks is bijna drie ton ten onrechte uitgekeerd.

De klokkenluiders menen dat arme ouders vaak niet hoeven te betalen voor koranlessen voor hun kinderen. Moskeeen die wel geld in rekening brengen vragen vaak 5 of 10 euro. Daarnaast wordt er gevreesd dat er geld van koranlessen bij salafistische moskeeen terecht zou zijn gekomen.

Armoede

De wethouder voor Armoede, Arjan Vliegenthart stelt daarom een onderzoek in. In elke gemeente is er een speciaal budget voor sport- en lesgeld voor arme gezinnen. Ouders kunnen daar aanspraak op doen om kosten voor hun kinderen te kunnen dekken. Het geld dient wel uitgegeven te worden voor de beoogde doelen.

Koranlessen

Volgens de klokkenluiders declareren mensen ook koranlessen. Waar het geld uiteindelijk terecht komt is onbekend. Het AD meldt dat ongeveer 2500 Amsterdammers meer dan 285.000 euro hebben gedeclareerd.

Subsidies

Wethouder Vliegenthart wil nu achterhalen waar het geld terecht is gekomen. Verder wil hij ook weten of moskeeen dit gebruiken om doelbewust via subsidies geld te verdienen. Voiegenthart meent dat het ook mogelijk zou zijn dat de ouders onrechtmatig hebben gedeclareerd.