KOZP’ers krijgen rellende pro-zwartepieters tegenover zich


[dropcap size=big]N[/dropcap]ederlanders gaan er graag prat op dat ‘wij hier’ vrijheid van meningsuiting hebben. ‘Wij hier’ staat tussen aanhalingstekens, want deze woorden worden toegevoegd wanneer men bepaalde tegenstanders uit wil sluiten als ‘niet (echt) Nederlands’ of ‘niet Nederlands genoeg’. Dat recht op vrijheid van meningsuiting is volgens sommige Nederlanders voor hen absoluut. Maar voor Nederlanders waarmee zij het niet eens zijn is de vrijheid van meningsuiting beperkt.

KOZP-demonstraties

Op verschillende plaatsen in Nederland werd gisteren gedemonstreerd tegen de racistische karikatuur van ‘zwarte Piet’ door de actiegroep Kick-Out Zwarte Piet (KOZP). KOZP-activisten werden onder meer in Rotterdam en Eindhoven aangevallen of belemmerd door rechtsextremisten/ hooligans/ voetbalsupporters (kies maar een term).

Blokkeerfriezen kregen straf

Het was al dagen, zo niet weken aan de gang: discussies tussen KOZP-groepen en lokale overheden over de plaats waar gedemonstreerd zou mogen worden bij Sinterklaasintochten. Ook in de lucht hingen de acties van pro-zwartepieters. In het proces tegen de blokkeerfriezen was onlangs juist nog maar eens duidelijk geworden dat het recht op demonstreren niet belemmerd mag worden. De Friezen kregen straffen voor de blokkades die zij vorige jaar opwierpen, omdat ze de democratische rechten van anderen onrechtmatig afgenomen hebben.

Pro-zwartepieters waren uit op rellen

Lokale overheden plaatsten de demonstranten, voor en tegen zwartepiet, in vakken op enige afstand van de feestelijkheden. En van elkaar. Tot ongenoegen van vooral de KOZP-demonstranten. Zij wilden graag dat hun protest gezien zou worden door bezoekers. De pro-zwartepieters bleken gesteund te worden door een scala aan rechts-extremistische groepen, zoals Voorpost, Pegida en diverse lokale voetbalsupportersgroepen. Voor zover bekend hebben de pro-zwartepieters niet geklaagd over het vak waarin zij ingedeeld werden. Gisteren bleek waarom niet: deze groepen kwamen niet om te demonstreren, ze waren er slechts op uit om de andere demonstranten aan te vallen.

KOZP is geweldloos

Als er bij de Sinterklaasintochten dit jaar één ding duidelijk is geworden, dan is het dat het geweld van de pro-zwartepieters komt. Dit wordt beaamd door burgemeester Jorritsma van Eindhoven, de Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en de politie. De KOZP-groepen hebben binnen de regels van de democratische rechtsstaat gewerkt. Ze probeerden die op te rekken, bijvoorbeeld door in Rotterdam een extra spandoek op te hangen en niet in het vak te willen gaan staan, maar werkten mee bij afwijzing en ze gebruikten geen geweld.

Kritiek op politie

De aanval op KOZP-activisten in Rotterdam werd adequaat door de politie afgeweerd, maar de politie gebruikte ook geweld tegen de activisten. Er werd een rookbom of rokend vuurwerk naar de demonstranten gegooid vanaf de weg. Twee mannen stapten achter elkaar uit stilstaande auto’s op de Erasmusbrug. De demonstranten waren aan de oostzijde van de brug op de terugweg naar hun verzamelplaats. De eerste aanvaller sloeg KOZP-aanvoerder Elvin Rigters neer. De tweede aanvaller kwam er bij, toen de eerste tegen de grond werd gewerkt door de politie. Hij sloeg in op een groep en rende weer weg.

Politie belaagt meisje op krukken

Daarna gebeurde er iets vreemds. Plotseling keerde een grote groep agenten zich tegen een van de KOZP-activisten, een meisje op krukken. Terwijl ze op de grond lag werd ze geslagen. Twee mannen probeerden haar te beschermen en werden ook geslagen. Een van hen had een bloedende lip. Het is onduidelijk waarom de politie zich tegen het meisje keerde.

De twee aanvallers en KOZP-aanvoerder Elvin Rigters werden gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Rigters, die de afgelopen verkiezingen op de lijst voor NIDA Rotterdam stond als lijstduwer, mocht ‘s avonds weer naar huis.

Politici

Rutte gebruikte zijn wekelijkse persconferentie om op te roepen niet te gaan demonstreren bij de intochten. Hij sloot af met ‘Wij gunnen de kinderen allemaal de magie van het Sinterklaasfeest’. Minister van Justitie Grapperhaus zei, naar aanleiding van de aanvallen door rechts-extremisten, dat iedereen recht heeft op vrijheid van meningsuiting, ook op de dag van de intocht. Grapperhaus: “Wangedrag, gooien met dingen, daar treedt de politie altijd tegenop.” Jesse Klaver reageerde op Twitter “(…) in Nederland moet je veilig kunnen demonstreren, ongeacht wat je mening is. Geweld gebruiken doe je nooit, zeker niet tijdens een kinderfeest.” NIDA en Leefbaar willen het er donderdag allebei in de Rotterdamse raad over hebben. Om verschillende redenen. Ook Amnesty-directeur Eduard Nazarski mengde zich in de discussie. Hij vindt dat de overheid duidelijk stelling moet nemen voor democratische vrijheden en dus voor de demonstranten. Rutte deed in zijn wekelijkse toespraak echter het tegenovergestelde.

Reactie van Nederland Wordt Beter

In een reactie van de actiegroep Nederland Wordt Beter roept Jerry Afriyie op te luisteren naar elkaar. Hij vraagt in de video, die Boodschap aan de Pro-Pieten heet, om begrip en empathie. Afriyie ging eerder deze week in Leeuwarden in gesprek met een aantal blokeerfriezen.