Liefdadigheidsorganisaties beschuldigd van corruptie


Rochdi Bannani samen met de familie van Baaji
Fragment uit de video van Rochdi Bannani over Stichting Rohamaa in Tunesië

De Gooische snackboer, Youness Ouaali is boos op Sadaqatv nadat een spreker tijdens een inzamelingsactie hem allerlei ziektes heeft toegewenst. Afgelopen weekend was er veel ophef ontstaan rondom een video waarin een organisatie gelinkt aan Sadaqatv is beschuldigd van corruptie.

Zaterdag werd de video via facebook verspreid waarin de voormannen van Stichting Rohamaa werden geconfronteerd door Rochdi Bannani. De video blijkt afkomstig te zijn uit dit voorjaar, toen Rohamaa in de belangstelling stond van de landelijke media vanwege het gala in Rijswijk. Bannani heeft een aantal mensen in Tunesië bezocht die al een jaar op financiële hulp wachten van Rohamaa. Hij meent dat de stichting valse beloftes maakt en het geld dat bedoeld is voor het Tunesische gezin achterhoudt.

Sadaqatv, een franchise van de Salam familie uit Tilburg sprong in de bres voor Rohamaa omdat zij samen inzamelingen organiseren. De liefdadigheidsorganisaties menen dat zij Tunesië niet meer binnen mogen komen waardoor zij het gezin in kwestie niet kunnen helpen. Ouaali vindt dat een zwak excuus. Volgens de ‘opiniemaker’ kunnen ze het geld ook makkelijk overmaken. In een video op zijn facebookpagina roept hij daarom iedereen op om niet meer te doneren aan Rohamaa, Sadaqatv, S.O.S Stichting en Al-Yaqeen. De laatstgenoemde organisatie wordt beschuldigd van bemoeienis in allerlei aangelegenheden zonder enige bevoegdheid.

De beschuldigingen van corruptie en mismanagement door islamitische organisaties worden steeds vaker besproken op social media. In Nederland is er geen toezicht op het handelen en de werkwijze van de stichtingen die jaarlijks honderden duizenden euro’s inzamelen. De Salam franchising blijkt het minst tolerant te zijn voor kritische vragen over financiële zaken. Er worden regelmatig mensen zonder pardon geblokkeerd en beschuldigd van “onzuivere harten en intenties”.