Man schiet op mensen in de tram in Utrecht


Om kwart voor elf vanmorgen stond een man op in de tram in Utrecht en begon om zich heen te schieten. De gebeurtenis vond plaats nabij het 24 Oktoberplein. Getuigen meldden dat de schutter in een auto weggekomen was. Er vielen drie doden en vijf gewonden. De politie sloot een terroristisch motief niet uit, maar gaandeweg bleek een motief in de relationele sfeer waarschijnlijker. De man had op een vrouw geschoten. En op de mensen die haar probeerden te helpen. De verdachte werd vroeg in de avond opgepakt. Volgens buren en bekenden is de verdachte een labiele, agressieve man.

Lockdown

Scholen en moskeeën in de omgeving van het 24 Oktoberplein in Utrecht werden verzocht de deuren te sluiten en de mensen binnen te houden. Ook in andere plaatsen, zoals Rotterdam, Dordrecht en Den Bosch, werden extra maatregelen ter beveiliging van locaties (stations, moskeeën) genomen. Voor de provincie Utrecht was het hoogste dreigingsniveau afgekondigd.

Imam Azzedine Karrat riep de mensen op om voorzichtig te zijn en deuren van moskeeën te sluiten. De politie van Utrecht riept de mensen op om weg te blijven van de omgeving waar de beschieting was.

Update

Het lijkt erop dat de schietpartij ging over een man, Gökmen Tanis (37) die achter een vrouw aan zat. De vrouw zou zijn schoonzus zijn. De reden is nog onduidelijk. Tanis blijkt een veelpleger te zijn. Hij stond twee weken geleden nog voor de rechtbank vanwege een verkrachting in 2017.

De politie liet een opsporingsbericht uitgaan met twee foto’s van de verdachte in de tram. Er werd ook gewaarschuwd om de verdachte niet zelf te benaderen. Tanis schoot in de tram op de vrouw en op de mensen die haar hielpen, volgens een getuigeverklaring in het AD.

https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107632105780113408

Bij de aanval zijn 3 mensen omgekomen. Vijf mensen raakten gewond, waarvan drie ernstig.