ME-commentant: ‘Wonder dat er geen doden zijn gevallen de AZC-rellen in Geldermalsen’


Vorig jaar breken hevige rellen uit in Geldermalsen tegen de komst van een asielzoekerscenttrum waar zelfs waarschuwingsschoten zijn gelost door de Mobiele Eenheid. ME-commendant Frans heeft in een interview in de Gelderlander boekje open gedaan over de levensbedreigende situatie waarin hij en zijn collega’s terecht waren gekomen. 

“Er was een regen van straatstenen en zwaar vuurwerk,” zegt Frans. Hij moest daarom tot twee keer toe waarschuwingschoten aflossen met zijn dienstwapen. De ME’ers waren bang dat zwaar vuurwerk bij hun aan de kraag zou blijven hangen. Volgens de Frans vreesden zij voor hun leven.

Honderden relschoppers
Op die bewuste avond was er een vergadering georganiseerd om met de voor- en tegenstanders te spreken over de komst van een asielzoekerscentrum. De relschoppers waren met honderden aanwezig. Het plek waar de vergadering werd gehouden werd slechts door 30 ME’ers beschermd.

Schoten
Frans zei dat hij waarschuwingschoten moest lossen om zijn collega’s uit levensbedreigende situatie te redden. De eerste keer omdat een relschopper bovenop een agent zat en hem rake klappen gaf terwijl de agent met zijn hand klem zat onder zijn schild. De tweede keer omdat de relschoppers dreigden door de dranghekken te breken.

Gericht schieten
De ME werd ondersteund door een extra eenheid. Volgens de ME-commendant hadden zij misschien gericht moeten schieten op de relschoppers als er geen hulp was geweest. De betrokken ME’ers hebben naast fysieke letsels ook emotionele trauma’s opgelopen. Frans zegt dat sommige collega’s daar nog steeds last van hebben.