Michael van Zeijl, de man tegen wie Sinterklaas aangifte deed


Eind oktober vorig jaar plaatste Michael van Zeijl een reactie op Facebook waarin hij een als grap bedoelde suggestie voor de oplossing van het Sinterklaas-probleem beschreef. Maar tegenstanders lazen mee. Er werd een screenshot gemaakt en verspreid. Buiten de context van de conversatie zou het kunnen lijken alsof Van Zeijl bedreigingen uitte aan het adres van Sinterklaas en Stefan de Walle, de acteur die voor Sinterklaas speelt bij de landelijke intocht. De Walle deed aangifte. Van Zeijl werd rondom de intocht vijf dagen vastgezet.

Ophef

Drieënhalve maand nadat Van Zeijl zijn reactie op Facebook plaatste schreef de Telegraaf gisteren vijf stukjes over zijn Facebook-bericht, het onderzoek dat het OM doet naar aanleiding van het bericht en de ophef die ze hun eerste stukje veroorzaakten. Van Zeijl wilde geen interview doen met de Telegraaf, omdat hij vindt dat de Telegraaf aan racistische berichtgeving doet.

“De aanvoerder van de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw wordt verdacht van het oproepen tot een moordaanslag. Beoogd slachtoffer was Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas speelt tijdens de landelijke intocht.” (Telegraaf)

Opruiing

De Telegraaf suggereert dat Van Zeijl De Walle zou willen vermoorden. Het onderzoek naar Van Zeijl richt zich echter op opruiing, niet op moord of het plegen van een aanslag. Binnen de context van de conversatie over de ongewenstheid van het Sinterklaasfeest wordt duidelijk dat Van Zeijl met een (ruwe) grap en overdrijving reageert op wat anderen daarvoor zeggen.

“Zit niks anders op.. we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters bedenkt zitten. Maw zonder twijfel morsdood. Zo kan de NPO geen onzin verhaaltje ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af. (En van die irritante Flodder acteur die Sinterklaas speelt.)

En iedereen die ooooh aaaaah kinderfeestjes boehoe jankt wijzen we op de genocidefeestjes die kinderen hier vieren, waarmee ze al helemaal klaargestoomd werden voor bloed, grof geweld en dood.

(Hoi TPO ga maar copy/pasten, screenshotten en framen 😂)” (Michael van Zeijl’s bericht op 21 oktober 2017 op Facebook)

‘Michael van Zeijl eist vervolging Michael van Z.’

Van Zeijl schreef gisteren een persbericht waarin hij stelde dat hij bij het OM aangedrongen heeft op vervolging. Volgens Van Zeijl worden meer mensen rondom Sinterklaas opgepakt en vastgezet zonder dat er verder sprake is van een onderzoek of vervolging. Van Zeijl meent dat kritische burgers als verdachte worden aangemerkt om hen te criminaliseren.

“Het OM hoopt op een veroordeling via de media, omdat ze donders goed weten dat ze dat via de rechter nooit voor elkaar krijgen.” (Michael van Zeijl in zijn persbericht)

Bedreigingen

Van Zeijl zegt zelf bedreigd te worden met de dood en brandbommen door zijn raam. Tegenstanders hebben zijn adres online gezet en misbruiken zijn gegevens om ongewenste bestellingen bij hem te laten bezorgen. Van Zeijl heeft aangifte gedaan bij de politie, maar zegt dat hij niet serieus genomen wordt.

Witte media

Van Zeijl zegt dat hij en de actiegroep De Grauwe Eeuw geen interviews aan dagbladen en tv-programma’s willen geven om antiracistische redenen en omdat ze witte media geen macht willen geven.

Sangar  sprak vorig jaar met Michael van Zeijl over actiegroep De Grauwe Eeuw en andere zaken:

Michael van Zeijl (De Grauwe Eeuw): ‘Er niks onschuldigs aan het feest’