Moslim meisjesschool behoort tot de top van Engeland


Foto: www.bmgs.bolton.sch.uk
Foto: www.bmgs.bolton.sch.uk

De ‘Bolton Muslim girls’ school’ (BMGS) in Engeland behoorde afgelopen jaar kwa resultaten tot één van de beste scholen van het land. Volgens de Britse krant The Guardian is het succes te danken aan sterke banden met de lokale gemeenschap en goede balans tussen werk en privéleven van de docenten. 

De relatief kleine school, die naar eigen zeggen naast het hebben van beperkte sportfaciliteiten nog niet eens een keukentje heeft, behaalde in 2015 landelijk toch de derde plek op basis van de resultaten van de ‘GCSE’. De GCSE is een internationaal erkende kwalificatie en het bestaat uit een reeks toetsen in een aantal vakken die de kansen op bepaalde banen en de aanname van een specifieke school vermeerdert.

Daar waar het gemiddelde GCSE slagingspercentage in de stad Bolton voor vijf of meer A*-C’s 57 procent is, heeft BMGS daar een percentage van 83 procent.

Lees ook: Studeren met zorgtaken

Het schoolhoofd Idrish Patel schrijft het succes toe aan een sterke gemeenschap en hardwerkend personeel. Daarnaast heeft het een andere tijdsindeling dan de meeste scholen. De leerlingen dienen om 8 uur ’s ochtends aanwezig te zijn, en om kwart over 8 beginnen de lessen. Daarnaast zijn zij op vrijdag om 12 uur vrij vanwege het vrijdaggebed. Dat betekent dat de scholieren twee en een halve dag vrij zijn per week.

De voortgang van de studenten wordt elke woensdag geanalyseerd, op basis daarvan wordt er actie ondernomen om de scholieren die slecht presteren vooruit te helpen. Ook is er extra één op één ondersteuning voor de meiden die een achterstand hebben ten opzichte van de andere scholieren.

Lees ook: Islamitische basisscholen scoren het beste

Hoewel de GCSEs over het algemeen afgenomen worden wanneer studenten zich in het 11e jaar bevinden, beginnen ze bij de moslimmeisjesschool al vanaf het 9e jaar. Deze spreiding zorgt voor minder druk op de scholieren, aldus Patel.