Moslimgemeenschap: “PvdA en VVD slaan plank volledig mis”


Het is een zeldzaam verschijnsel, maar het bestaat echt: een breed gedragen consensus onder moslims in Nederland. Het voornemen om salafisme te verbieden wordt door een groot groep moslims omschreven als een beperking van de godsdienstvrijheid:

Naar aanleiding van de berichtgeving over de motie waarin de VVD en de PvdA de regering vragen om het Openbaar Ministerie te laten onderzoeken of salafistische organisaties verboden kunnen worden, voelen ondergetekenden zich geroepen hierop te reageren. Deze politieke partijen voeren aan dat de activiteiten van de organisaties in strijd zijn met de openbare orde en is een verbod daarom wettelijk mogelijk. De partijen slaan hiermee de plank volledig mis.

De ingediende motie staat haaks op onze rechtstaat die de vrijheid van vereniging, de vrijheid van godsdienst en godsdienstbeleving beschermd op constitutioneel niveau. Een gevaarlijke ontwikkeling waar ondergetekenden uit ALLE gelederen van de moslimgemeenschap zich enorm zorgen overmaken.

Ondergetekenden zijn ervan bewust dat het interne debat binnen de moslimgemeenschap verder gevoerd moet worden en we hebben de verantwoordelijkheid om dit debat te blijven stimuleren. Geef die ontwikkeling de ruimte. Dergelijke initiatieven vanuit de politiek zorgen alleen maar voor een belemmering van dit proces en een verbod biedt geen ruimte voor perspectief.
De ondertekenaars geven aan dat in deze moeilijke tijden waarin wij in strijd zijn met extremisme en terrorisme wij collectief deze strijd louter kunnen winnen als we aan onze rechtstatelijke vrijheden blijven vasthouden.

Ondergetekenden:

Islamitisch Centrum Imam Malik Leiden
Stichting Assoennah
SIOR Haaglanden
Essalaam moskee rotterdam
Ontdekislam
Lpnm (landelijke platform nieuwe moslims)
NMR (nederlands moslimraad)
Blauwe moskee
Centrum Middenweg
Mohammed Cheppih
El waqf eindhoven
Nida
Partij van de Eenheid/PvdE
Smj
Stichting alFitrah utrecht
Stichting asSoennah Zwolle
Stichting Tawhied Roermond
Stichting SMJ utrecht
Stichting Dawah-Groep utrecht
Islam Centrum Quba Den Haag
moskee elmohsinien Rotterdam SCCF
Moskee Mohcinine Rotterdam
Moskee El-Fath Lansingerland
Islamitisch Cultureel Centrum Alexander Moskee Al Ihsan Rotterdam
Islamitisch Cultureel Centrum Ettaouhid Rotterdam
Moskee Othman Rotterdam
Vereniging el Mishkaat
Vereniging Marokkaanse Moskeeën Zuid Nederland (VMMZN)
Moskee Al Wahda Rotterdam
Moskee Arrabita el Islamiya Amsterdam
Moskee Al-Fath Dordrecht
Moskee el Oummah Amsterdam

Personen:

Yassin Elforkani
Mohamed Cheppih
Nourdeen Wildeman
Arnoud van Doorn