OM eist 6 jaar tegen ‘syrieganger’ Zakariyya Droste


‘Syrieganger’ Zakariyya Droste zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) lid geweest zijn van o.a. ISIS en Jabhat al-Nusra. Er wordt hem deelname aan een terroristische organisatie en deelname aan een trainingskamp ten laste gelegd. Volgens het OM zouden interviews die Droste gegeven heeft aan media gebruikt kunnen worden als bewijsmateriaal. Het OM eist 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Eis valt mee

Volgens journalist Rasit Elibol van De Groene, die onlangs een uitgebreid artikel publiceerde over Droste, valt de eis van zes jaar Droste mee. ‘Kat in ‘t bakkie’, zou Droste gezegd hebben tegen oud-klasgenoot Sjoerd Hartholt. Hollandistan vroeg Droste wat hij van de eis vindt: “Ik vind zes jaar wel meevallen inderdaad, aangezien men mij aanklaagt met lidmaatschap van IS én JN, wat destijds Qaida was.”

Syriegangers gecontroleerd terug laten komen

Droste’s advocaat André Seebregts vindt dat ‘syriegangers’ gecontroleerd terug moeten kunnen komen. Nederland zal de komende tijd vaker te maken gaan krijgen met terugkeerders, zegt hij. Volgens hem is dat veiliger dan de kop in het zand steken. Rutte verdedigde in het verkiezingsdebat in 2015 dat het maar beter zou zijn als ‘syriegangers’ doodgaan in Syrië of Irak. Droste vindt de optie van Seebregts in ieder geval beter doordacht dan die van Rutte. Maar op de vraag of hij het terecht vindt dat hij gevangenisstraf krijgt als hij terugkeert, zegt hij: “Ik sta er nog steeds achter dat wat ik doe niet strafbaar is. Mensen helpen is strafbaar?””

Trouwen of terugkomen?

Droste vertrok in maart 2013 naar Syrië. Vorig jaar kondigde Droste aan terug te willen komen naar Nederland. Hij schreef een brief waarin hij aan de Turkse overheid beloofde dat hij geen gevaar vormde en vroeg om hem door te laten naar een Nederlands consulaat. Het werd daarna enige tijd stil rondom Droste, totdat hij zich online weer meldde. Hij was nog steeds in Syrië en had bedenkingen gekregen over zijn plan om terug te keren. Volgens het artikel in De Groene zou Droste nu trouwplannen hebben. Plannen om terug te keren naar Nederland zouden afhangen van de straf die hem te wachten staat. Op de vraag waar hij zich in Syrië mee bezighoudt zegt hij dat hij veel aan zelfstudie doet en boeken als De Roofstaat en White Innocence leest.

GeenStijl-gerucht

In juni verspreidde GeenStijl het onzingerucht dat Droste gezien zou zijn in de as-Soennah moskee in Den Haag. Droste reageerde met een video waarin hij op het Syrische platteland vertelt dat hij niet in Den Haag is.

Sangar sprak oktober 2017 met Zakariyya Droste