Onderzoekers: Asjkenazische Joden hebben Turkse roots


Het Midden-Oostenconflict tussen de moslims en de joden gaat over politiek en geloof. De retoriek die door de moslims wordt gebruikt is vaak racistisch terwijl het gros van de moderne joden afstammelingen blijken te zijn van Turkse volkeren.

Het moderne Joodse volk van Israël is voor grootste gedeelte afkomstig uit Europa. Deze Europese joden zijn na de oprichting van de zionistische staat afgereisd naar het Midden-Oosten om ‘terug te keren’ naar het land van hun voorouders. Een DNA-onderzoek van universiteit van Sheffield toont echter aan dat de Europese Asjkenazi Joden niet uit Israël afkomstig zijn maar uit het Noord-Oosten van Turkije.  Het project, onder leiding van de Israëlische Dr. Eran Elhaik, heeft Iskenaz, Eskenaz en Ashanaz – drie Turkse dorpen langs het Oude Zijderoute – nauwkeurig aangewezen als het kader van de oorspronkelijke Asjkenazi thuisland.

Het is de grootste genomische studie ooit uitgevoerd op Asjkenazische joden, en laat zien dat de meeste van de huidige bevolking afstammelingen zijn van de Grieken, Iraniërs en anderen die het noorden van huidig Turkije meer dan 2000 jaar geleden hebben gekoloniseerd . Elhaik toont aan dat de lokale bevolking bekeerd werd tot het Jodendom door de Joden uit Perzië, wiens rijk toen de thuisbasis zou zijn voor ‘s werelds grootste joodse gemeenschap. De onderzoeker die zelf Israëlische nationaliteit heeft  zei dat het woord ‘Asjkenaz’ waarschijnlijk voortkomt uit Ashguza, de oude Assyrische en Babylonische term voor de mensen op het steppeland in de Euraziatische Ijzertijd, ook wel bekend als de Scythen

Gelijktijdige analyse van het Jiddisch, de taal die door de Europese joden wordt gesproken, suggereert dat het oorspronkelijk een Slavische taal was die door Joodse handelaren langs de Zijderoute is ontwikkeld. Ongeveer 1.000 jaar geleden begon het ondergang van het Khazaren Rijk begon. Dat was de periode waarin de joodse bekeerlingen zich in het Westen hebben gevestigd. In Centraal-Europa zijn zij vervolgens in contact gekomen met Duitstalige volkeren.

Elhaik en zijn team zeggen dat hun werk bijdraagt aan het afwikkelen van een eeuwenoude discussie over de oorsprong van de 1000-jaar oude Jiddische taal. “De heersende perspectief beweert dat het Jiddisch een Duitse afkomst heeft, terwijl de tegengestelde opvatting ervan uitgaat dat het een Slavische oorsprong heeft, met een sterke Iraanse en zwakke Turkse grondslag,” zeggen ze. “Een van de grote problemen bij de beslissing was de onbekende geografische oorsprong van het Jiddisch sprekende Asjkenazische Joden,” zeggen ze, maar hun analyse “toont aan dat de Grieken, Romeinen, Iraniërs en Turken de hoogste genetische gelijkenis met Asjkenazische Joden vertonen”.

Bronnen: The Times of Israel; The Independent & Middle East Eye