Politiegeweld: politie Rotterdam draait de zaak om


Dinsdag verschenen er twee filmpjes op Facebook waarin een agent op de Dordtselaan in Rotterdam-Zuid tijdens de jaarwisseling een tiener mishandelt. De politie publiceerde gisteren, na veel aandringen, een verklaring over het politiegeweld. De verklaring geeft antwoord op een aantal vragen zodat de situatie beter beoordeeld kan worden. De politie draait de zaak om en stelt dat hun agent aangevallen werd. We zien echter in de video’s dat de tiener niet aangehouden werd, maar dat hij werd mishandeld.

“Ik werd door collega’s naar een dienstvoertuig gebracht. Toen ik in de auto werd gezet, voelde ik dat mijn hele lichaam aan het shaken was. Ik hoorde en voelde dat ik geen normale zinnen kon uitbrengen. Ik voelde heel veel boosheid en angst in mijn lichaam.” – Agent die de tiener mishandelde

Wat ging er vooraf aan het politiegeweld?

De politie zegt dat de jongen door twee agenten aangehouden werd, omdat hij de deur van hun dienstauto aanraakte. Als er iets verderop een ruzie ontstaat grijpen twee andere agenten in. Een van hen is de agent die de tiener later mishandelt. Volgens de politie probeert de jongen in het tumult weg te komen. De agenten, die de ruzie susten, gaan achter de tiener aan. De jongen rent richting de Dordtselaan met de agent achter zich aan. Nu is het nog maar één agent in de verklaring van de politie. Ze rennen zo’n 300-400 meter. De agent ziet dat de jongen aangereden wordt door een auto en op straat valt.

“Hij ziet de verdachte bij het oversteken tegen een auto aankomen en op straat vallen. [De agent] is in drie stappen bij hem, zegt hem dat hij is aangehouden en dat op zijn buik moet gaan liggen.” – politieverklaring

Vanaf dit moment kunnen we verder kijken op de video’s. De agent slaat de jongen met kracht een aantal keren en spuit van korte afstand pepperspray in zijn gezicht, terwijl hij weerloos op zijn rug op de grond ligt. We weten nu ook dat hij aangereden was. Het is mogelijk dat de jongen daardoor gedesoriënteerd was. De politieagent verleent geen zorg aan de jongen die door een aanrijding op straat ligt. Hij slaat hem en hij spuit hem met pepperspray in het gezicht. Als de jongen zichtbaar wankelend weg probeert te komen van dit geweld, slaat de agent nog een paar keer.

Wat werd er gezegd?

De omstanders zijn verontwaardigd. Op de video’s hoor je:

“Hij heeft iets fout gedaan.”
“Hee, doe normaal!
“Hee! Hee hee hee!”
“Bro bro bro bro”
“Hee!
“Doe eens rustig.”
“Hee! Doe eens rustig man!”
“Hee bro luister ‘s is dit jouw mattie of niet?”
“Nee”
“Wie is die man?”
“Wat de fuck gaat hij zomaar slaan een jongen van 13, 14 jaar.”
“Hee hee hij doet niks joh.”
“Hij doet toch niks.”
“Jij bent ziek. Jij bent ziek.”
“Opdonderen” (Agent)
“Jij bent ziek!”
“Afstand houden!” (Agent)
“Jij bent ziek!”
“Wegwezen” (Agent)
“Jij hebt stress.
“Jij hebt stress.
“Jij bent aan het stressen!
“Hij doet toch niks.”
“Hij doet toch niks.”
“Kijk een kleine jongen, kijk een kleine jongen. Kijk hoe je doet met hem. Een kleine jongen, man.”
“Wat ben je aan het doen?
“Wat jij doet slaat nergens op. Wat jij doet slaat nergens op.”
“Happy New Year.”
“Hij doet niks! Hij doet niks!”
“Jij moet ook niet stressen.”
(Versterking arriveert)
“Wegwezen” (politie)
“Wegwezen” (politie)
“Wegwezen” (politie)
“Moven” (politie)
“Wegwezen” (politie)
“Wegwezen” (politie)
“Ga dan weg, heb je nergens last van.” (politie)
“GA NAAR BINNEN!” (politie)
“Ga naar binnen.” (politie)
“Ga alsjeblieft naar binnen.” (politie)
(Lawaai van sirenes, omstanders druipen af.)
“WHAT THE FUCK man. Kankerpolitie.”

Volgens de agent werd er gezegd: “Maak hem kapot! K#nkerj##d!” en “Laat hem gaan, hij heeft niks gedaan. Doe normaal, k#nkerhond, kom dan.” Het is mogelijk dat we dit, na de video’s een keer of twintig beluisterd te hebben met een koptelefoon op, gemist hebben op de redactie van Hollandistan.

Waarom was de agent alleen?

Een andere vraag was waarom de agent alleen was. We weten nu dat de agent zo’n 400 meter achter de tiener aangerend is. Zijn collega was misschien de andere kant op gerend, want hij werd in de video’s niet meer gezien,voor zover wij weten.

Hoe oud is de jongen en hoe gaat het met hem?

In de video zegt iemand “Wat de fuck gaat hij zomaar slaan een jongen van 13, 14 jaar.” Ook de getuige die we gesproken hebben dacht dat het om een jongen van een jaar of veertien ging. De jongen oogt klein vergeleken met de agent. Uit de verklaring van de politie blijkt dat de tiener 17 was.

“Eén van die verdachten is de 17-jarige jongen uit dit verhaal. Hij is inmiddels op vrije voeten.” – politieverklaring

De organisatie Controle Alt Delete is bereid de jongen en zijn familie bij te staan. Stephan van Baarle van DENK Rotterdam zal vragen stellen in de raad. Van Baarle kreeg via Twitter een kritische reactie van de politie Feyenoord-account op zijn vragen.

Meerdere mensen, die in het belang van de tiener en zijn familie willen handelen, zoeken contact met hem. Mocht hij het willen, dan kan Hollandistan hem in contact brengen met deze mensen. (Mail: annemarie@hollandistan.nl)

Vertrouwen

De politieverklaring benadrukt vooral de onrustige omstandigheden waarin dit alles gebeurde. Het was vroeg in de nieuwjaarsnacht en er zijn veel meldingen geweest. Politieagenten en andere hulpverleners lopen het risico om doelwit van agressie te worden. De werkdruk is hoog. De politie heeft een geweldsmonopolie en daarom moeten wij op hen kunnen vertrouwen. Burgers moeten er op kunnen rekenen dat agenten hun bevoegdheid om geweld te mogen gebruiken niet misbruiken. De agent had de jongen gemakkelijk kunnen arresteren toen deze na de aanrijding op straat lag. Waarom de agent dat niet deed is onduidelijk. De laatste twee zinnen in het citaat hieronder impliceren zelfs dat de agent de jongen als menselijk schild bij zich hield.

“Ik hoorde ze schreeuwen. Ik keek om mij heen en zag een gevel op ongeveer 15 meter achter mij. Ik ben hier achteruit naar toe gelopen. Al die tijd heb ik de verdachte vastgehouden in zijn kraag. Ik ben met mijn rug tegen de gevel aan gaan staan.” – Agent die de tiener mishandelde

Het vertrouwen in de politie wordt ook geschaad als fouten niet erkend worden. De Politie Rotterdam probeert weg te komen met het omkeren van de situatie: niet de jongen wordt aangevallen, maar de agent. Dit is een goedkope pr-truc en de politie onwaardig. De titel van de verklaring van de politie luidt: ‘Hij is alleen. Kom op, we pakken hem!’. We kunnen niet nagaan of dit daadwerkelijk gezegd is. Het is duidelijk dat de politie hiervan probeert te profiteren.