Politiegeweld: agent in Rotterdam mishandelt tiener


Dinsdag verschenen er twee filmpjes op Facebook waarin een agent in de nieuwjaarsnacht op de Dordtselaan in Rotterdam-Zuid een jongen van een jaar of veertien mishandelt. Het is niet duidelijk wat er aan vooraf ging of waarom de agent alleen op straat was. Omstanders roepen verontwaardigd dat de agent op moet houden. Het lijkt om politiegeweld te gaan.

Een getuige: ‘We lopen de straat in en toen zag ik dat ze aan het rennen waren, dus ik pak mijn telefoon om te filmen. De agent was heel agressief. Ik heb gezegd dat hij hem los moest laten, want hij werd zwaar mishandeld. Het was echt niet leuk om dat te zien.’

[button color=”white” size=”normal” alignment=”none” rel=”follow” openin=”samewindow” url=”https://hollandistan.nl/nieuws/politiegeweld-rotterdam-verklaring/”]Lees ook: Politie Rotterdam draait de zaak om[/button]

Wapenstok en pepperspray

Het eerste filmpje begint als de agent met zijn wapenstok meerdere keren met kracht een jongen slaat die op de grond ligt. De jongen verweert zich niet. Dan pakt de agent zijn busje pepperspray en spuit enkele seconden in het gezicht van de op de grond liggende jongen. De jongen probeert daarop weg te komen van de spray en de agent. Die loopt de wankelende jongen echter achterna en deelt weer twee klappen uit met de wapenstok, de laatste op het hoofd van de jongen. De agent grijpt de jongen in zijn kraag en dan stopt het eerste filmpje.

Agent weet niet van ophouden

Het tweede filmpje start als de agent, die de jongen in zijn nek of kraag vasthoudt, met de wapenstok tegen de benen van de jongen slaat. Hij haalt ook uit naar iemand die staat te kijken. Omstanders proberen te bemiddelen, maar de agent loopt achteruit terwijl hij de jongen meesleurt en dreigt met zijn wapenstok. Omstanders roepen ‘Hij doet niets!’, maar de agent blijft de jongen meesleuren. De jongen bezwijkt ondertussen bijna. De agent roept ‘wegwezen’ tegen de omstanders. Dan klinken er sirenes. Versterking arriveert terwijl de omstanders nog steeds inpraten op de agent.

Collega’s

De versterking komt met een aantal politiebussen. Volgens een getuige zijn het er wel zes. De agenten lopen op de omstanders af en schreeuwen tegen iedereen dat ze moeten ‘wegwezen’. De omstanders worden uiteengedreven. ‘Ga naar binnen’, schreeuwt een van de agenten tegen een groepje vrouwen. Het lijkt alsof de agenten de omstanders als het probleem zien dat aangepakt moet gaan worden. Het was echter hun collega die niet-proportioneel gewelddadig optrad tegen een tiener. De omstanders druipen af. Het is niet duidelijk waar de jongen is en of hij gearresteerd werd.

Politiegeweld

Waarom de agent alleen op de jongen afging weten we niet. Het is mogelijk dat de tiener een overtreding had begaan. De verbeten agressie van de agent die duidelijk waarneembaar is in de filmpjes is echter schokkend. Het optreden van de versterking, die de omstanders als het probleem behandelden, is ongepast. Politie Rotterdam reageerde niet op vragen op Twitter. De filmpjes zijn gemeld bij Controle Alt Delete, Stop Zinloos Politiegeweld en een aantal Rotterdamse raadsleden.

Update 1: Controle Alt Delete, een organisatie die kritisch is over etnisch profileren bij de politie, heeft de video ook bekeken en meent dat er sprake is van buitenproportioneel geweld door de politieagent. Ook bieden ze de jongen en zijn familie aan hen te helpen.

Wij hebben dit filmpje geanalyseerd en komen tot de volgende conclusie: de agent past buitenproportioneel politiegeweld toe op een jongen die 13 of 14 jaar oud is. (Bron)

Update 2: Stephan van Baarle van DENK Rotterdam is geschrokken van zal vragen stellen over het geweld in de Rotterdamse Raad.

 

De locatie van het politiegeweld. De jongen wordt door een agent mishandeld op de Dordtselaan in Rotterdam (via Google Maps)
De locatie van het politiegeweld. De jongen wordt door een agent mishandeld op de Dordtselaan in Rotterdam (via Google Maps)