PVV-Imam Elforkani weer in opspraak


Islamcriticus en subsidie-ondernemer, Yassin Elforkani zou gesjoemeld hebben met het geld bedoeld voor het promoten van de islam. Volgens het AD deed hij dat samen met Jacob van der Blom bij de Stichting Europe Trust Nederland.

Imam Yassin Elforkani, meest geliefd onder de PVV’ers, wordt verdacht van sjoemelen met geld van het fonds opgericht om de islam te promoten. Europe Trust is een fonds waar geld wordt ingezameld voor het aanschaf van vastgoed en het financieren van projecten ter bevordering van de islam in  Europa. De organisatie wordt in verband gebracht met de Moslim Broederschap en wordt grotendeels gefinancierd vanuit olierijke landen in het Midden-Oosten.

Lees ook: Jongeren-‘imam’ Elforkani gebruikt aanslagen Parijs voor eigen gewin

Het AD meldt dat Elforkani samen met Jacob van der Blom van de Essalammoskee verdacht worden van zelfverrijking. De justitie in Koeweit is gestart met een onderzoek om een bedrag van 6 ton boven water te krijgen. De twee prominenten uit de moslimgemeenschap hebben in het olierijk land veel donaties opgehaald voor het financieren van vastgoed in Nederland. Nu blijkt dat Elforkani geregeld etentjes heeft betaald van dat geld en soms bedragen van 4 duizend euro of meer opgenomen voor ‘onkosten’.

De islamcriticus beweert zelf dat hij juist met geld uit eigen zaak vaak heeft voorgeschoten voor de moskee. Hij zegt geld te hebben opgenomen om zichzelf te compenseren nadat hij voor de ‘sponsors’ van de moskee heeft getrakteerd.

De voormalige topman van Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is naast zijn werkzaamheden als geestelijke ook actief als subsidie-ondernemer. Elforkani vangt grote bedragen voor projecten waaronder radicalisering en onderwijs.

Lees ook: Liefdadigheidsorganisaties beschuldigd van corruptie

Elforkani is vaak in het nieuws omdat hij graag de islam de schuld geeft voor terrorisme. Hij pleit daarom voor een hervorming van de islam en heeft voorgesteld om een Nederlandse imamopleiding op te zetten. Onlangs heeft hij tijdens een debat met Gert-Jan Segers en Andries Knevel gezegd dat hij de islam verschrikkelijk zou vinden als hij zelf geen moslim was geweest.