Sabra’s Bootcamp: training voor en door vrouwen


Voor de vierde Hollandistan podcast interviewden we Sabra Rahiembaks van sportschool Sabra’s Bootcamp. Rahiembaks startte met voor-en-door-vrouwen personal training en groepslessen, omdat ze merkte dat dit in het huidige aanbod ontbrak. Er bleek vraag naar te zijn. Sinds begin deze maand biedt ze met Sabra’s Bootcamp op een nieuwe locatie in het centrum van Den Haag van 9.00-21.00 trainingen aan.

Bootcamp

Rahiembaks omarmde de islam en zocht een sportschool die aan haar eisen voldeed. Geen muziek, geen camera’s, niet met mannen en ook professioneel. Dat laatste miste ze in het aanbod. Dus ze huurde een zaal en zette het plan in de groepsapp voor vrouwen over gezond eten.

De term Bootcamp komt uit het leger. Rahiembaks zat, na tien jaar in het leger, thuis. De muren kwamen op haar af. Ze wilde iets gaan doen. Ze gooide het idee voor de sportlessen in een groepsapp voor gezond eten en startte. Samen met haar klanten verzon ze de naam Sabra’s Bootcamp. Het is nu een merk geworden in Den Haag, zegt ze.

Weerbaarheid

Er is veel animo onder islamitische vrouwen, maar ook niet-islamitische vrouwen trainen graag bij Sabra’s Bootcamp. Bruidjes komen twee tot drie maanden trainen om mooi in de trouwjurk te passen. Een van Rahiembaks’ doelen is om vrouwen, met name moslimvrouwen die het risico lopen agressief benaderd te worden, weerbaarder te maken. Er wordt naast personal training ook zelfverdediging gegeven.

Gezondheid

Bij diabetes (type twee) is overgewicht vaak de boosdoener, maar Rahiembaks vind crash-diëten een slecht idee. Crashen is spelen met je lichaam, zegt ze. Na afvallen kom je vaak snel weer aan, dus mensen moeten zoeken naar een levensstijl die ze vol kunnen houden. Bewust zijn van wat je eet is belangrijk. Mensen hebben vaak een suikerverslaving.

Goed zorgen voor je lichaam en sport maakt je gelukkiger, zegt Sabra Rahiembaks. Ze heeft in juli haar dochter verloren (moge Allah haar bijstaan). Zonder de sport en de Bootcamp-activiteiten had ze het nog zwaarder gehad.

Kwaliteit

Rahiembaks heeft trainsters in dienst en stagiairs. Eerst deed ze alles zelf, maar door het succes moesten er trainsters bij. Sabra zoekt ook nog, liefst gediplomeerde, trainsters. Na Den Haag wil ze misschien uitbreiden naar Rotterdam en Amsterdam. Er is ook daar veel animo, zegt ze. Ze heeft investeerders nodig om uit te kunnen breiden. Ze staat ook open voor samenwerking en kennisdelen met andere initiatiefnemers.

Participatie van vrouwen

Het is volgens Rahiembaks een misvatting dat mensen met niet-westerse achtergrond minder animo voor beweging en gezondheid hebben. Er zijn geen goede faciliteiten voor vrouwen, vindt ze. In sportscholen voor vrouwen geven soms mannen les. Je dient bovendien goed opgeleid zijn als trainer, dus je kunt niet zomaar voor een groep gaan staan, zegt Rahiembaks. Je moet het lichaam van de vrouw kennen om haar verantwoordelijk te trainen. Mensen vertrouwen er op dat jij weet hoe het zit, zegt ze. Ze heeft klanten die overgewicht hebben, of hartritmestoornissen. Je kunt niet zomaar wat doen.

Sabra’s Bootcamp heeft elke dag de zaal helemaal vol. Vrouwen willen wel participeren, maar de faciliteiten waren er niet. De maatschappij wil dat vrouwen zich aanpassen aan het aanbod van gemengde sportscholen.

Contact opnemen met Sabra Rahiembaks kan via Instagram of Facebook.

Foto: Sabra's Bootcamp Facebook

Hollandistan schreef eerder over Halal Events in 2016. Daar was Sabra Rahiembaks instructrice.