Israël dient klacht in over Nederlandse satire


De Israëlische ambassade heeft een schriftelijke klacht ingediend vanwege een parodiestukje bij televisieprogramma ‘Sanne Wallis de Show’. Het stukje was bedoeld als satire op de Israëlische zangeres Netta die het Eurovisiesongfestival won.

Het lied
Tijdens de opvoer van het nummer worden er op de achtergrond beelden tentoongesteld van de Palestijnse protesten, tijdens de Israëlische viering van de bezetting van het Palestijns land. Bij deze protesten werden ruim vijftig Palestijnen vermoord en duizenden verwond door Israëlisch toedoen.

In het lied wordt gezongen over hoe de internationale gemeenschap zwijgt over de misstanden van het Israëlische beleid tegenover de Palestijnen. “Kijk naar mij, ik ben een allerliefst landje. Wereldleiders eten uit mijn handje”, wordt er gezongen.
Verder wordt er gezongen over hoe Israël Palestijnse burgers bestookt met raketten en dat de al Aqsa moskee binnenkort toch leeg zal staan.

Reactie BNNVARA
Volgens de NOS heeft BNNVARA in een reactie laten weten dat het niet antisemitisch is bedoeld. Er moest uitgelegd worden dat het geen parodie is over de joodse gemeenschap, maar dat de makers van het programma hun visie delen over de actuele gebeurtenissen. “De parodie gaat dus niet over de Joodse gemeenschap, maar over het Israëlische regime”.

Sanne Wallis de Vries wilde overigens nergens op ingaan.

CIDI
Ook het CIDI, een onafhankelijke stichting die zegt op te komen voor het recht en veiligheid van het Joodse volk, was woedend over de tekst. De stichting heeft haar ongenoegen geuit op twitter en een analyse van de songtekst erop losgelaten.